de Lagarde

The Vow S02E01: onverminderd boeiend

  •  
18-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
The Vow
Nadat sekteleider Keith Raniere werd veroordeeld volgde een aantal rechtszaken waarbij zijn handlangers aan de beurt waren.
Foto credit: HBO
Toen het eerste seizoen van The Vow – een true-crime-reeks over de sekte van Keith Raniere – twee jaar geleden in Nederland in première ging, was al bekend dat Raniere was veroordeeld tot levenslang vanwege onder meer mensenhandel. Wat er met de andere medeplichtige sekteleden is gebeurd, is te zien in het tweede seizoen. Want de officier van justitie die op de zogeheten NXIVM-zaak is gezet legt uit dat er een groep vrouwen was om Raniere heen, die ook op de hoogte waren van de manipulatie en andere weerzinwekkende zaken. Die groep – waaronder actrice Allison Mack – zwijgt aanvankelijk wanneer de zaak tegen hen begint. Maar al snel ontstaan de eerste scheuren in het firmament.
Oftewel, ze begonnen deals te sluiten en schuld te bekennen. Zo ook Nancy Salzman, de rechterhand van Raniere. Zij schuift helemaal aan het einde van de openingsaflevering aan om een interview te geven en speelt de onschuld zelve, voordat de aflevering na een minuut eindigt. Dat doen de makers natuurlijk bewust: het tweede seizoen van The Vow is dan ook precies waar veel kijkers op hoopten: meer intriges en meer nieuwe verhalen. Zo is te zien hoe een voormalig lid van NXIVM een spreadsheet bijhield met wat andere (voormalige) leden zeiden over de sekte, en wat jan en alleman aan het uitspoken was. ‘Iedereen bespioneerde iedereen.’
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Ondertussen houden Raniere en zijn advocaat naarstig vol dat het bij de sekte slechts ging om seks met wederzijdse toestemming. Dat is echter quatsch, want dat hebben documentairemakers Jehane Noujaim en Karim Amer vorig seizoen al ontkracht. Het is evenwel interessant om te zien hoe een psychopaat redeneert. Kortom, het verhaal rondom The Vow is onverminderd boeiend.
The Vow S02, vanaf 18 oktober 2022 op HBO Max
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!