Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Tourist S01E01-03: Jamie Dornan in de Australische outback

  •  
01-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2363 keer bekeken
  •  
The Tourist

© BBC Studios

In de serie vol spanning, humor en filosofische vragen, wordt een Ierse man in Australië wakker met geheugenverlies.

De BBC-serie The Tourist is een explosieve, spannende actiethriller gesitueerd in de outback van Australië. Hoofdrolspeler Jamie Dornan is intens en grappig in het kat-en-muisspel dat door de setting als een moderne western voelt.

Het verhaal volgt The Man (Jamie Dornan; The Fall, Fifty Shades of Grey) die na een nogal agressieve aanrijding zijn geheugen verliest. Hij is vastberaden te achterhalen wie hij is, ook al is hij er niet helemaal zeker van of hij wel een goed persoon was. Maar wanneer blijkt dat iemand hem dood wil hebben en iemand hem belt voor hulp en zegt door zijn schuld levend begraven te zijn, moet hij wel zijn verleden onder ogen komen.

The Tourist

© Two Brothers Pictures & All3Media International

In zijn zoektocht komt hij bij een wegrestaurant waar hij Luci ‘met een i’ (Shalom Brune-Franklin; Line of Duty, Our Girl) ontmoet, die hem helpt zijn stappen te traceren. Ook krijgt hij hulp van agente Helen Chambers (Danielle Macdonald), die ondanks haar onzekerheden vastberaden is om haar potentie te bewijzen en zichzelf staande weet te houden in benauwde situaties. Ook al is haar verloofde, die haar ambities tegenhoudt en deze niet serieus neemt, daarop tegen.

The Tourist

© Two Brothers Pictures & All3Media International

The Man wordt op de hielen gezeten door de grote, sinistere Amerikaan Billy (Ólafur Darri Ólafsson). De in cowboy-outfit geklede man, wiens gefluit en ‘very fine people’-uitspraken onheil voorspellen, zorgt voor spectaculaire showdowns.

The Tourist

© Two Brothers Pictures & All3Media International

The Tourist is vernieuwend, doordat het niet een verhaalformule gebruikt die we vaak zien op televisie. De cinematografie is prachtig en de spanning wordt fantastisch opgebouwd door regisseurs Chris Sweeney en Daniel Nettheim. De tonale verschuivingen in het verhaal van de William-broers (The Missing, Angela Black) werken en geven Dornan de mogelijkheid om weer een serieuze rol te portretteren en zijn humoristische acteertalent ruimte te geven.

The Tourist

© Two Brothers Pictures & All3Media International

Tussen de actie, achtervolgingen en schietpartijen door stelt de serie ook filosofische vragen over identiteit en in hoeverre iemands keuzes in het verleden iets zeggen over de persoon nu. De hamvraag is natuurlijk of The Man een goed persoon is die zichzelf in de nesten heeft gewerkt, of een gevaarlijke crimineel.

The Tourist, vanaf dinsdag 1 augustus 2023 in zijn geheel op HBO Max en tevens in zijn geheel terug te kijken op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!