Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Thief, His Wife and the Canoe S01E01: kroniek van een gewiekste dwaas

  •  
08-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
681 keer bekeken
  •  
The Thief, His Wife and the Canoe
Acteur Eddie Marsan kruipt in de huid van een meesterfraudeur in uitstekende verfilming van kolderiek, waargebeurd verhaal.
Foto credits: Story Films & A3MI
De Britse acteur Eddie Marsan, bij het grote publiek bekend van Ray Donovan , speelt in The Thief, His Wife and the Canoe John Darwin: een eigenaardige verschijning die in 2002 zijn eigen dood in scène zet met een kano-ongeluk. Zodat Darwins vrouw Anne (Monica Dolan) de 250.000 pond kan claimen waarmee Darwin zijn leven heeft verzekerd. Handig ook: met dat bedrag kan spontaan de hypotheek van het echtpaar worden afbetaald. In 2007 lopen de Darwins toch tegen de lamp tijdens een vakantie in Panama. The Thief, His Wife and the Canoe opent dan ook met een achtervolgingsscène in het Latijns-Amerikaanse land.
Het vierdelige drama moet het echter niet hebben van actie maar van intrige. Want waarom zou een man zijn dood veinzen? Welnu, de Darwins bouwen een grote schuld op als ze in 2002 een huis kopen in het dorpje Seaton Carew. Maar wie de documentaire kijkt die in Groot-Brittannië tegelijk met de televisieserie verscheen zal ook te horen krijgen dat Darwin notoir lui is. Hij werkt als gevangenisbewaarder en kijkt tijdens zijn pauzes samen met de gedetineerden televisie in hun cel. Kortom, het boeit hem allemaal niets. Als Anne hem vraagt of hij niet bang is dat zijn familieleden hem na zijn ‘dood’ zullen missen, dan antwoordt hij: ‘Na een paar weken hebben ze het wel verwerkt.’
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Thief, His Wife and the Canoe
Marsan spreekt de zin uit op droogkomische wijze. Hij lacht er nog net niet om. Alsof hij zich realiseert dat de man die hij vertolkt een dwaas is in een kolderiek verhaal. De toon in The Thief, His Wife and the Canoe is echter serieus. Dat kunnen de Britten ook goed: flauwekulverhalen verheffen tot kunst. Niettemin is het een voorrecht om Marsan eens in de rol te zien van de dorpsgek die gewiekster is dan z’n dorpsgenoten hadden kunnen vermoeden. 
The Thief, His Wife and the Canoe, vanaf 9 januari 2023 wekelijks op NPO 2 en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!