Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Strays: flauwe Jordan Peele-kloon

  •  
22-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
296 keer bekeken
  •  
The Strays
Speelfilmdebuut van Nathaniel Martello-White, over een zwarte vrouw in een witte gemeenschap, speelt wel erg leentjebuur bij films als Get Out en Us.
Foto credits: Chris Harris / Netflix
Een zwarte vrouw woont in een beduimeld appartement en lijkt te verdrinken in de aanmaningen. Jaren later is ze (Ashley Madekwe speelt Neve) de plaatsvervangend conrector van een prestigieuze privéschool op het Britse platteland. Neve is getrouwd met een witte man, en haar kinderen zijn de enige dubbelbloed scholieren op de schoolinstelling waar ze werkt. Kortom: wat is er in Neve’s leven gebeurd? De hints die filmmaker Nathaniel Martello-White vervolgens opwerpt zijn weinig subtiel: een garnaal die tijdens een dinertje doormidden wordt gehakt, Neve die aan haar haar (een pruik) krabt, het chique accent van Neve.
Dit is een film die draait om systematisch racisme en hedendaagse segregatie in Engeland. Martello-White schreeuwt het bijna van de daken. Met scènes die lompe knipogen zijn naar wat Jordan Peele juist met souplesse doet in films als  Get Out (2017) en  Us (2019). Denk bijvoorbeeld aan een scène waarin Neve het haar zoon verbiedt om te fraterniseren met de zwarte conciërge van de privéschool. 'Praat niet met vreemden.' Eigenlijk zegt ze dus: 'Praat niet met mensen uit de lagere klassen, zeker niet als ze ook nog een donkere huidskleur hebben.' Want Neve is, zoals een witte vriendin stelt, 'praktisch een van ons'.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Strays
Totdat ze op een dag wordt benaderd door mensen uit haar verleden die een en ander komen opeisen. Zij proberen Neve te ontmaskeren, haar hypocrisie bloot te leggen. Terwijl haar gedragingen vanuit een zeker perspectief ook begrijpelijk zijn. Het is alleen spijtig dat de boodschap er ontzaglijk dik bovenop ligt. Je hoeft niet alles te expliciteren, alle informatie met de kijker te delen, om een geëngageerde boodschap voor het voetlicht te brengen.
The Strays, vanaf 22 februari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!