Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Stranded S01: tiener horrordrama uit Thailand

  •  
17-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
The Stranded
De serie combineert Thaise mythes met coming-of-age-Hollywood-formules.
The Stranded is het nieuwste tiener horrordrama op Netflix en is afkomstig uit Thailand. Een serie waarin tieners het zelf moeten uitzoeken met een mysterieus horrorelement is niet een enorm vindingrijk concept. Dit jaar kwamen bijvoorbeeld ook al The I-land en The Society uit, die een beetje in hetzelfde straatje vallen. In The Stranded is een groep tieners, zoals de titel al aangeeft, gestrand op een eiland.
Wat The Stranded anders maakt is dat het wat van de Thaise mythes en legendes incorporeert in het verhaal. Opvallend is ook dat de serie niet bang is om homoseksualiteit en seks (vrij expliciet) in beeld te brengen – in tegenstelling tot bijvoorbeeld series uit Japan of Zuid-Korea waar alles amicaler en romantischer gevisualiseerd wordt.
The Stranded
De tieners organiseren om te vieren dat zij zijn geslaagd stiekem een eclipsfeest. (Maanfeesten zijn in Thailand een bekend (toeristisch) fenomeen.) De school bevindt zich op een eiland in de Andamanse Zee. Wanneer er onverwachts een verwoestende tsunami komt tijdens het feest, laat deze de tieners aan elkaar over. Ze zijn niet verbonden met de buitenwereld, telefoons hebben geen bereik, er is geen internet en al snel wordt duidelijk dat hulp uitblijft. De serie maakt een tijdsprong naar 25 dagen later, wanneer de groep van 36 een gemeenschap probeert te bouwen – met de nodige tienerperikelen.
The Stranded
Kraam (Papangkorn Lerkchaleampote) was als enige overlevende niet op het strand toen de tsunami kwam en hij kan zich niet herinneren hoe hij het heeft overleefd. Wel weet hij nog dat zijn adoptieve vader een belangrijk geheim over zijn afkomst wilde delen. Anan (Chutawut Phatrakampol) is aanstaand dirigent en heeft een obsessie met controle houden, iets wat duidelijk wordt door flashbacks. Zijn vriendin May (Chayanit Chansangavej) was een bekendheid, maar worstelt duidelijk met iets.
The Stranded
Ice (Kittisak Patomburana) draagt een geheim met zich mee en zijn vriendin Ying (Ticha Wongthipkanont) prikt snel door de rijkeluisattitudes heen. En Nahm (Chanya McClory) heeft een voorspellende gave. Zij heeft een slecht gevoel wanneer professor Lin plots het strand op komt strompelen. Waar is ze geweest? Hoe kan ze nog in leven zijn? Waarom gedraagt ze zich anders dan hoe ze haar kent?
The Stranded
Iemand vindt een bandrecorder met een opname van Gone with the Wind. Arisa (Chaleeda Gilbert), een hacker en hierdoor niet geliefd bij een aantal klasgenoten, ontdekt dat de opname niet de klassieker bevat, maar verzen uit het Prachaisuriya-gedicht. Het gedicht is een legende over een koninkrijk met vele imperfecties: 'Op een dag kwam er een grote zondvloed die alles wegvaagde.’ Niet lang na de komst van professor Lin gebeuren er vreemde dingen op het eiland en neemt de onderlinge groepsdynamiek een andere wending: van vriendschappelijk naar paranoïde.
Ying en Arisa ontdekken dat de verzen in de verkeerde volgorde staan. Dit leidt Arisa naar de jungle waar zij met twee anderen een nieuwe ontdekking doet, waardoor het plot meer draait naar sciencefiction en horror.
The Stranded
Naarmate het verhaal vordert nemen de spanningen toe en zijn er een paar interessante (bovennatuurlijke) plottwisten. De cliffhanger van de laatste aflevering hint op een tweede seizoen.
The Stranded S01, vanaf 15 november 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!