Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Sons of Sam S01E01-02: seriemoordenaar of moordenaars?

  •  
05-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Sons of Sam
Knap vierluik over beruchte seriemoordenaar is tegelijk een kroniek van New York en een toonbeeld van onderzoeksjournalistiek.
In 2017 ontvangt filmmaker Joshua Zeman (Cropsey, 2009) drie dozen vol archiefmateriaal die toebehoorden aan onderzoeksjournalist Maury Terry. Terry was in de jaren zeventig geobsedeerd door het onderzoek naar de zogeheten Son of Sam. De seriemoordenaar die New York gedurende twee jaren hevig in zijn greep hield. Als Sam Berkowitz, die zichzelf ‘Son of Sam’ noemt, in 1977 gearresteerd wordt en verantwoordelijk wordt gesteld voor zes moorden, dan heeft Terry zijn twijfels. Hij heeft het idee dat de politie en het stadhuis vliegensvlug een en ander onder het tapijt schuiven. Want: waren er niet meerdere moordenaars?
De titel spreekt boekdelen; Berkowitz was volgens Terry niet de enige Son of Sam. Maar voordat Zeman dieper ingaat op deze theorie – die Terry al min of meer openbaarde in zijn vergeten boek uit 1987 – neemt hij in de eerste aflevering eerst uitgebreid de tijd om de sfeer te verbeelden in New York, ten tijde van de moorden. De stad lag in puin vanwege branden en suburbanisatie, en er waren grote financiële problemen waardoor de politie moest bezuinigen. Vooral dat laatste is belangrijk, want het onderzoek naar Son of Sam mag je met recht een broddelwerk noemen – de departementen uit de verschillende wijken werkten nauwelijks samen en deelden nauwelijks informatie.
The Sons of Sam
Met veel archiefmateriaal, voice-over van Terry (ingesproken door acteur Paul Giamatti) en interviews met betrokkenen van toen schetst Zeman een angstige sfeer, waarin vrouwen op straat niet durven hun lange haar te tonen – Son of Sam zou het op langharige brunettes hebben gemunt. Ook schetst Zeman de nadrukkelijke rol van de media, en het veranderende medialandschap. Hoe sensatiezucht de voorpagina’s van zekere New Yorkse kranten domineert. En hoe Son of Sam daar zelf weer op inhaakt, via brieven.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Sons of Sam
En als Zeman dan is aanbeland bij de twist - het onderzoek van Terry - dan wordt The Sons of Sam een unheimische kijkervaring; over satanische sekten en een burgemeester die omwille van zijn herverkiezing maar snel de andere kant op kijkt. Interessante materie, ook voor diegenen die Spike Lee’s Summer of Sam (1998, op Disney+) en Mindhunter (2017-2019, op Netflix) al hebben gezien.
The Sons of Sam: A Descent into Darkness S01, vanaf 5 mei 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!