Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Savages S01: spiegel voor Franse verdeeldheid

  •  
03-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
The Savages
Politieke thriller waarin een aanslag op de eerste Frans-Algerijnse president voor veel opreur binnen twee families zorgt.
‘Als president kan niemand meer zeggen dat je terug moet naar je eigen land.’
In de Franse politieke thriller Savages volgen we twee Frans-Algerijnse families. De elite familie Chaouch uit Parijs en de familie Nerrouche uit een buitenwijk van Saint Étienne.
Op het nieuws komen regelmatig berichten uit Frankrijk over autobranden, rellen, protesten en de ook daar groter wordende opkomst vanuit extreemrechts. Illustraties van een groeiende verdeeldheid in de Franse samenleving. The Savages, gebaseerd op de boeken van Sabri Louatah, probeert de onderliggende problematiek hiervan in beeld te brengen. Louatah werkte samen met Rebecca Zlotowski (Grand Central) aan de serie. 
Fouad Nerrouche (Dali Benssala) heeft sinds een jaar een relatie met Jasmine Chaouch (Souheila Yacoub). Hij heeft in Parijs een leven opgebouwd als succesvol acteur en speelt een dokter in een serie. Jasmine is de campagnemanager van haar vader Idder (Roschdy Zem), die op het punt staat verkozen te worden tot president. Haar moeder is dirigente.
Voor de (gearrangeerde) bruiloft van Fouads jongste broer Slim (Shaïn Boumedine), gaan de twee naar Saint Étienne met de nodige beveiligingsmensen. Slim is eigenlijk verliefd op zijn mannelijke collega van de kebab-zaak, maar daar wordt niet uitgebreid op ingegaan. De bruiloft brengt de uiteengevallen familie weer bij elkaar en zelfs oudste broer Nazir (Sofiane Zermani), die in de gevangenis zit, mag aanwezig zijn. Op de bruiloft hoort Fouad dat 'dingen zijn veranderd' in de wijk sinds hij is weggegaan. Onder andere dat er meer vrouwen - ook zijn moeder - een hijab dragen.
De volgende dag is het stemdag en wordt Idder Chaouch verkozen tot president. Maar tijdens de feestelijke gebeurtenis wordt hij neergeschoten. De schutter blijkt iemand uit Fouads familie te zijn(!). Nadat Fouad weer vrij is gelaten, hij zat vast op verdenking van medeplichtigheid, doet hij er alles aan om te achterhalen waarom de schutter deed wat hij deed. En natuurlijk ook om zich weer te kunnen verzoenen met Jasmine, die hem heeft buitengesloten. Hij krijgt hierbij hulp van Marion (Marina Foïs) - de beveiliger van Jasmine. Wat volgt is een intrigerende en spannende zoektocht - waarbij hij geconfronteerd wordt met zichzelf - naar antwoorden die verschillende sociale problemen blootleggen. Zijn nichtje Louna (Lyna Khoudri) en neefje Krim (Ilies Kadri) lijken de paradoxale visies van gelijkheid in Frankrijk te belichamen.
Dit gebeurt soms op een subtiele en soms op een uitgesproken manier, waarbij segregatie en de gevolgen hiervan de grootste factoren zijn. 'Hij had twee stemmen in zijn hoofd. De ene stem vertelde hem dat alles mogelijk was. De andere stem zei dat alles al voorbestemd was voor hem. Dat hij nooit gelukkig zou zijn, nooit vrij van de last van de vernederingen door mensen die hij nooit gekend heeft.'
The Savages S01, vanaf 3 oktober 2020 wekelijks op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!