de Lagarde

The Romanoffs S01E01-02: iedereen is een Romanov!

  •  
12-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
The Romanoffs
Aan ambitie ontbreekt het voormalig Mad Men-showrunner Matthew Weiner niet, aan originaliteit vaak wel.
‘What’s in a name?’ In de anthologie-serie The Romanoffs van showrunner Matthew Weiner ( Mad Men ) zitten in elke aflevering mensen die afstammelingen claimen te zijn van de Romanov-dynastie (de verkeerde spelling van Romanov in de titel is expres). Ruim driehonderd jaar heersten de Romanovs over Rusland, totdat de laatst zittende tsaar Nicolaas II met zijn hele gezin in 1918 door de Bolsjewieken werd geëxecuteerd.
In The Violet Hour (E01) is het Anushka (Marthe Keller), een veeleisende dame op leeftijd en eigenaresse van een weelderig appartement – en een Fabergé-ei – in Parijs. In The Royal We (E02) is het Michael (Corey Stoll - House of Cards, The Strain - op z’n sneust), een man in een midlifecrisis.
7087.w1804.0.3c3c7cb
Met een speeltijd van tussen de tachtig en negentig minuten is elke aflevering eerder een film op zich, met telkens een andere sfeer. In de tweede aflevering krijgt een huwelijkscrisis duistere ondertonen, en aflevering één is een sociaal drama over de opbloeiende relatie tussen een chauvinistische blanke dame (Anushka) en haar moslim huishoudster Hajar (Inès Melab). Aflevering drie, getiteld House of Special Purposes, die vanaf 19 oktober bij Amazon Prime te zien zal zijn, belooft juist meer psychologische horror, met Mad Men-veterane Christina Hendricks ( Good Girls ) als superster Olivia Rogers en Isabelle Huppert (Elle) als excentrieke filmmaakster Jacqueline.
7084.w1333.0.dcf2353
Aan ambitie ontbreekt het Weiner niet, alleen soms wel aan originaliteit. Veel nieuws hebben de eerste twee afleveringen niet te melden. Er is niet echt veel bijzonders aan de midlifecrisis van Michael, die zijn verplichte jurydienst aangrijpt om onder een cruise - met Romanov-thema - met zijn vrouw (Kerry Bishé, Halt and Catch Fire) uit te komen. Dat hij daardoor ook meer tijd door kan brengen met zijn aantrekkelijke medejurylid Michelle (Janet Montgomery) is mooi meegenomen. Ook het verhaal van een nors karakter met bekrompen ideeën over cultuur, religie en huidskleur, die juist ontdooit in de nabijheid van iemand met een andere cultuur, religie en huidskleur, is weinig creatief. Daar heb je ook echt die negentig minuten niet voor nodig.
7085.w1444.0.9a0a458
En dan hebben we het bij The Violet Hour nog niets eens gehad over vleesgeworden plotmechanismes Greg (Aaron Eckhart) en Sophie (Louise Bourgoin, Adèle Blanc-Sec) gehad, Anushka’s neef en zijn vriendin die feitelijk wachten tot de nurkse oude dame dood neervalt, zodat ze in haar appartement kunnen trekken. De belachelijke ontknoping aan het einde, die door moet gaan voor een verrassende twist, maakt het er niet beter op.
Maar dat is weer het voordeel van een anthologie-serie. Elke nieuwe aflevering betekent: nieuwe ronde, nieuwe kansen. En mocht je er één, of twee, over willen slaan, dan is dat bij The Romanoffs geen enkel probleem.
The Romanoffs S01, de eerste twee afleveringen zijn vanaf 12 oktober te zien bij Amazon Prime Video. Daarna volgt elke vrijdag een nieuwe aflevering.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!