Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Rig S01E01-02: mistige horror op boorplatform

  •  
05-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
472 keer bekeken
  •  
The Rig
Een bovennatuurlijk fenomeen manifesteert zich op het Schotse deel van de Noordzee in hedendaagse knipoog naar The Terror.
Foto credits: Bobbery / Prime Video
Uitgerekend op de dag dat de medewerkers van een Schots boorplatform na een maandenlange dienst naar huis mogen breekt de pleuris uit. Zodoende moet leidinggevende Magnus MacMillan (Iain Glen uit Game of Thrones ) zijn personeel meedelen dat ze langer moeten blijven. Wat er precies aan de hand is blijft aanvankelijk onduidelijk. Denk aan ingenieurs die vanuit controlekamers met elkaar bellen en meters die op hol slaan. Ook dient zich op een gegeven moment een soort mistlawine aan, die als een sluier over het platform heen begint te hangen. Dat is het moment dat The Rig begint te doen denken aan een serie als The Terror (2018-2019) en een film als The Mist (2007).
Naast het rare weerfenomen, is dat omdat de mannen op het boorplatform elkaar al snel beginnen te wantrouwen. De ervaren vrouwenhater Lars Hutton (Owen Teale speelde eveneens in Game of Thrones ) neemt het voortouw en begint MacMillan en nieuwkomer Rose Mason (Emily Hampshire speelt een wetenschapper en afgezant van de oliemaatschappij die eigenaar is van het platform) ten overstaan van zijn collega’s in een kwaad daglicht te zetten. Er is niks aan de hand, de mannen worden voor de gek gehouden; uitgewrongen. Maar als een personage toegeeft dat hij ‘zoiets nog nooit heeft gezien’, dan weet je als kijker genoeg; dan blijkt 'the rig' bezeten door iets bovennatuurlijks.
The Rig
The Rig is bedacht door scenarist David Macpherson, wiens vader jaren op boorplatforms werkte. De realistischere facetten van het verhaal zijn in die zin uit het leven gegrepen, en dat weerklinkt in de dialoog, zoals wanneer een oudere man aan een jongere vrouwelijke collega vertelt dat hij ‘een fossiel is dat graaft naar fossiele brandstoffen’. Of wanneer een andere medewerker opmerkt: ‘Wij slaan gaten in de grond, denk je niet dat de aarde eventueel terugslaat?’ Het is alleen jammer dat die waarachtigheid af en toe wordt tenietgedaan door het overduidelijke gebruik van green screens. Het was kennelijk te duur om een boorplatform op een set na te bouwen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Rig
Niettemin oogt The Rig imposant. Ervaren acteurs + relatieve nieuwkomers + intrigerend plot = vaak een beklijvende kijkervaring. Ook The Rig lijkt daar, althans in de eerste twee afleveringen, een goed voorbeeld van.
The Rig S01, vanaf 6 januari 2023 bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!