Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Responder S01E01: vuig Brits drama op topniveau

  •  
16-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1469 keer bekeken
  •  
First Responder
Martin Freeman speelt misschien wel de rol van zijn leven als gecorrumpeerde politieagent in Liverpool.
Foto credits: BBC
Chris Carson (Martin Freeman) is een gecorrumpeerde politieagent, maar niet per se een kwaadwillend mens. Zijn leven is door een ongelukkige samenkomst van omstandigheden een chaos geworden. De dienst die hij elke nacht draait in Liverpool heeft hem opgebroken - en zijn gezin weinig goeds gedaan. En dan is er nog de vermaarde drugsdealer Carl (Ian Hart) die Carson, die zelf ook niet vies is van een pilletje hier of daar, heeft ingepalmd. Dus moet de hoofdpersoon in de pilotaflevering op instigatie van Carl op zoek naar een junkie die 10.000 pond aan drugs heeft buitgemaakt.
Tussendoor wordt Carson opgeroepen voor een aaneenschakeling van ellendige klussen: een 81-jarige vrouw is in haar woonkamer gestorven; een man in een portiekflat heeft dagelijks ruzie met z’n buurvrouw. ‘Waarom doe je me dit aan?!’, schreeuwt Carson op een gegeven moment tegen de ruziemaker. Even later doet hij er een schepje bovenop: ‘Ik zal je vermoorden als ik hier nog een keer moet komen.’ De moed om politiewerk te doen, om als responder te reageren op al dan niet banale calamiteiten, heeft Carson al enige tijd geleden verloren. En ook therapie helpt niet.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Responder
Showrunner en relatieve nieuwkomer Tony Schumacher toont dat al in de openingsscène, waarin hij de kijker meteen in het diepe gooit: Carson zit tegenover zijn therapeut en verzucht: ‘Ik wil een normale politieagent zijn.’ De close-up van Carsons gezicht is bijna te pijnlijk om te zien. En Martin Freeman speelt misschien wel de rol van zijn carrière. Soms zien we een glimp van zijn komische werk, zoals wanneer hij zich semi-liefdevol ontfermt over de junkie. Even later oogt hij als een rancuneuze minkukel, die wordt gehaat door al het gespuis op straat. 
The Responder
Eigenlijk zit je te kijken naar een man die het niet redt, die de strijd allang heeft verloren. Een man die shag steelt van de gestorven vrouw, maar zijn leven op het spel zet voor een drugsverslaafde. Freeman acteert dit alles met verve. Stoïcijns met af en toe een vleugje hoop. Zijn acteerprestatie is misschien ook toe te schrijven aan de regisseur van dienst: Tim Mielants regisseerde al afleveringen van  The Terror en Peaky Blinders. Dat The Responder Brits sociaal-realistisch drama op topniveau is, komt in dat opzicht dan ook niet als een verrassing.
The Responder, vanaf 17 februari 2023 op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!