Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Power S01E01-02: vrouwen aan de macht!

  •  
30-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
The Power
Van de ene op de andere dag kunnen vrouwen met hun lichaam stroomschokken afgeven. Maar of de mannen deze nieuwe status quo gedwee accepteren?
Foto credits: Bobbery / Prime Video
Wat als vrouwen op de wereld de macht – letterlijk - in handen hadden? Dat is het ogenschijnlijk simpele uitgangspunt van de intrigerende tv-serie The Power , naar het gelijknamige boek van Naomi Alderman, waarin (eerst vooral jonge) vrouwen van de ene op de andere dag de mogelijkheid ontwikkelen om met hun lichaam elektrische schokken af te geven.
Het begint eerst allemaal ‘relatief’ onschuldig, met nieuwsberichten over kleine, schijnbaar willekeurige energiepieken verspreid over de wereld. Margot Cleary-Lopez (Toni Collette, Hereditary ), burgemeester van de Amerikaanse stad Seattle, is een van de eersten die denkt dat er een patroon is. Misschien hebben deze uitschieters iets te maken met de video uit Afrika van een jonge journalist (Toheeb Jimoh, de opgewekte profvoetballer Sam in Ted Lasso ), waarin een vrouw bliksemschichten uit haar handen lijken te schieten? En hoe kwam het ook alweer dat bij haar dochter (Auli’i Cravalho, titelheldin in Moana ) de magnetron uit het niets in de fik vloog?
The Power
Een eenduidige verklaring wordt in de eerste twee afleveringen – gelukkig – niet gegeven, al is er wel de suggestie dat het wellicht iets te maken heeft met de constante externe druk die op vrouwen wordt gelegd om zich vooral in te houden. Wanneer Margot de gouverneur (Josh Charles, The Good Wife ) bezoekt om haar zorgen te uiten, wordt haar paternalistisch gezegd dat ze zich niet zo druk moet maken (‘Don’t get your panties in a bunch’). Haar echtgenoot Rob (John Leguizamo) krijgt steeds meer jonge meisjes binnen in zijn dokterspraktijk die zijn gediagnosticeerd met periodieke explosieve stoornis (intermittent explosieve disorder/IED), een gedragsstoornis die wordt gekenmerkt door extreme, vaak oncontroleerbare uitingen van woede.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Power
Ook presidentsvrouw Tatiana (Zrinka Cvitešić) kreeg als jong aanstormend gymnastiektalent van haar moeder te horen dat ze vooral niet hardop moest zeggen dat ze ambitieus was. Schaamteloze ambitie hoort nu eenmaal niet bij meisjes. En zelfs al is de Britse Roxy (Ria Zmitrowicz) wel door haar gangstervader (Eddie Marsan) erkend – ze was het resultaat van een slippertje – toch hoeft ze als vrouw geen prominente plek in het familiebedrijf te verwachten. Ze is te licht ontvlambaar, aldus de man die met zijn blote handen een bruidstaart in elkaar slaat omdat de kleur hem niet aanstaat.
Geen wonder dat al die opgekropte frustratie er ergens uit moet. Maar of de meeste mannen deze machtsverschuiving gedwee zullen accepteren?
The Power, vanaf 31 maart 2023 wekelijks bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!