de Lagarde

The Playing Card Killer S01E01: smeuïg en fascinerend

  •  
09-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
939 keer bekeken
  •  
ThePlayingCardKiller

© Netflix

In drieluik over Madrileense seriemoordenaar blijkt eens te meer hoezeer een monster onrust kan zaaien in een stad. 

In 2003 terroriseerde een seriemoordenaar de straten van Madrid. De stad was vanaf januari in rep en roer nadat in verschillende Madrileense buurten vermoorde mensen werden aangetroffen. Na een paar moorden liet de moordenaar ineens een speelkaart achter bij een slachtoffer. Hij maakte daar vervolgens een gewoonte van. Wat daar trouwens precies de reden voor is blijft in de eerste aflevering van The Playing Card Killer onduidelijk. De geste doet denken aan CIA-agenten die in de Koude Oorlog een schoppenaas achterlieten bij nietsvermoedende vijanden die ze hadden geëxecuteerd. Niettemin is in The Playing Card Killer te zien dat de Spaanse media naarstig inspelen op de vondst van de speelkaart.

Zij dopen de seriemoordenaar om tot ‘de kaartspelmoordenaar’. Een sappige bijnaam die misschien meer is bedacht om kijkcijfers en krantenabonnees te genereren, dan om bijvoorbeeld de autoriteiten te assisteren in hun zoektocht. Sowieso zet de nauwgezette driedelige documentairereeks zijn vraagtekens bij het functioneren van de politie. Alhoewel: is dat niet altijd het geval? Is het ontstaan van chaos in een stad dankzij een seriemoordenaar niet steevast te danken aan falend speurwerk? The Playing Card Killer doet in die zin denken aan de zoektocht naar David ‘Son of Sam’ Berkowitz in het New York van de jaren 70, toen politiedepartementen nauwelijks op de hoogte waren van elkaars vorderingen.

ThePlayingCardKiller2

© Netflix

Hoewel The Playing Card Killer ook aandacht heeft voor de slachtoffers van de man die uiteindelijk een naam krijgt, bestaat deze nieuwe reeks eigenlijk ook maar bij de gratie van de sensationele, smeuïge bijnaam van dat monster. Dat zie je wel vaker bij true-crime-documentaires: ze willen iets aan de kaak stellen maar worden geleidelijk onderdeel van het probleem: het sensationaliseren van misdaad. Misschien is dat wel onvermijdelijk. 

The Playing Card Killer, vanaf vrijdag 9 juni 2023 bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!