de Lagarde

The Patient S01E01-04: verfrissende twist op een kidnapplot

  •  
30-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
The Patient
Psychiater Alan (Steve Carell) wil zijn patiënten graag helpen. Maar hoe help je een compulsieve moordenaar?
Foto credits: Frank Ockenfells / FX
Het lijkt een dag als alle andere. Psychiater Alan Strauss (Steve Carell, The Office ) wordt wakker in een halfleeg bed en staat op om naar de badkamer te gaan. Pas als plots blijkt dat hij niet verder kan, ontdekt hij dat er iets niet klopt. Dit is niet zijn slaapkamer…en zijn been zit vastgeketend aan het bed.
Alan is de onwillige ‘gast’ van één van zijn patiënten: Gene, die eigenlijk Sam (Domhnall Gleeson, Ex Machina , About Time ) blijkt te heten. Tijdens hun normale sessies was Sam – altijd met zonnebril en petje op - weinig mededeelzaam en nu blijkt waarom: Sam is namelijk een compulsieve moordenaar, en daar wil hij graag van af.  
The Patient  geeft een interessante twist aan het traditionele kidnapplot. Sam ontvoerde Alan niet uit kwade wil, noch komt hij over als een doorgedraaide gek, à la Annie Wilkes (Kathy Bates) in Misery. Zijn redenatie is eigenlijk heel helder en – vanuit hem gezien – eigenlijk zelfs begrijpelijk. Hij geeft ronduit toe dat deze opstelling voor Alan niet ideaal is, maar Sam wil graag van het moorden af, en daarvoor moet hij eerlijk en open kunnen praten. Dat kan, volgens hem, weer alleen in een situatie waarin Alan niet zomaar de politie kan bellen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Patient
De makers zetten ons, als kijker, heel slim in een spagaat: je voelt zowel mee met het slachtoffer als met de dader, die op een bepaalde manier ook een slachtoffer is. Eigenlijk wil je dat beide partijen er beter uit komen, zelfs al is de kans dat Alan dit avontuur ooit zal kunnen navertellen zeer gering. Toch zou deze dubbelheid ons niet moeten verbazen: The Patient  komt uit de koker van Joseph Weisberg en Joel Fields, die ons in The Americans  ook al lieten juichen voor twee Russische spionnen.  
De serie is lekker compact en beknopt: tien afleveringen van elk zo’n 20 à 25 minuten. Veel van de scènes spelen zich af in de slaapkamer, met hier en daar een beetje lucht. Zoals tijdens de sociale uitstapjes die Sam, op verzoek van Alan maakt, iedere keer wanneer de drang tot doden de overhand dreigt te nemen. Of in de mijmeringen van Alan – een overlevingstactiek tijdens het lange wachten – die vooral veel gaan over zijn moeizame relatie met zijn zoon Ezra (Andrew Leeds, Barry , Zoey’s Extraordinary Playlist ).
The Patient is een fijne thriller, voor even tussendoor.
 
The Patient S01, vanaf 30 november 2022 op Disney+
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!