Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Other Black Girl S01E01-02: opzichtig en onorigineel

  •  
13-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
326 keer bekeken
  •  
TheOtherBlackGirl

© Wilford Harwood / Hulu

Thriller over twee zwarte vrouwen op een New Yorks kantoor vol witte mensen is voorspelbaar en ook niet grappig. 

In The Other Black Girl ligt de boodschap er dik bovenop. Nella Rogers (Sinclair Daniel) is de enige zwarte medewerker van de New Yorkse boekenuitgeverij Wagner Books. Het gaat haar niettemin voor de wind: ze maakt een goede indruk als redactie-assistent en een promotie lijkt dichtbij. Totdat Rogers haar nieuwe collega Hazel-May (Ashleigh Murray) ontmoet. Terwijl Rogers opgetogen is met de komst van haar eerste zwarte collega, duidt het er al snel op dat Hazel-May de vorderingen van Rogers probeert te saboteren. Zo is er een incident waarin Hazel-May Rogers bijna dwingt om de belangrijkste cliënt van de uitgeverij, een witte man, te wijzen op de zwarte stereotypen in zijn werk.

Dat is natuurlijk not done: eerder krijgt Rogers al van haar bazin te horen dat ze de auteur maar beter niet kan bekritiseren, omdat hij zo’n beetje eigenhandig ‘hier de rekeningen betaalt’. Maar waarvoor is het jonge talent dan aangenomen? Desondanks raakt Rogers toch bevriend met Hazel-May. Dat lijkt een domme zet, en wie het bronmateriaal van de serie, het gelijknamige boek van Zakiya Dalila Harris, heeft gelezen, zal dat kunnen beamen. Harris bewerkte haar roman met Rashida Jones tot een serie, en ook kijkers die het boek niet kennen zullen snel inzien dat de vriendschap tussen de twee zwarte vrouwen een farce is, vanuit het perspectief van Hazel-May dan.

Dat is niet het enige element dat zich wel laat raden. In de openingsscène bevindt Rogers zich in een nachtmerrie. De scène speelt zich af in 1988, in de metro van New York, en zal vast iets te maken hebben met het dubieuze verleden van Wagner Books. Het is überhaupt spijtig dat The Other Black Girl zo gretig leentjebuur speelt bij films als Get Out (2017); dat ligt niet per se aan de actrices, die prima aan elkaar gewaagd zijn. Misschien dat de satire - want de serie is deels satire, deels thriller en deels horror - dan nog iets goedmaakt. Maar erg geestig wordt het ook niet.

Dat is jammer: een geslaagde titel over dit precaire onderwerp was een welkome additie geweest aan het discours waar Jordan Peele met Get Out min of meer de eerste aanzet toe gaf.

The Other Black Girl, vanaf woensdag 13 september 2023 in zijn geheel bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!