de Lagarde

The One and Only Ivan: enigszins oubollige dierenfilm

  •  
11-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The One and Only Ivan
Een charmant oorsprongsverhaal vormt het kloppende hart in een middelmatige dierenfilm.
Een circus draaiende houden is een zware opgave voor de knullige eigenaar Mack (Bryan Cranston), leider van het bonte gezelschap in het winkelcentrum. Hij is zeker geen Joe Exotic (de opmerkelijke ster uit de Netflix-documentaire Tiger King ), en toont liefde voor al zijn kinderen, maar hij blijft de dieren gevangenhouden voor (persoonlijke) winst.
De Disney+-familiefilm The One and Only Ivan is gebaseerd op het bekroonde kinderboek van Katherine Applegate. Het boek is geïnspireerd op het levensverhaal van de echte Ivan, een gorilla die zich uitte door middel van kunst; na bijna dertig jaar in gevangenschap als onderdeel van een winkelcentrumcircus. Hij bracht zijn laatste dagen door in de zon van Zoo Atlanta. Dankzij het coronavirus werd de bioscooprelease onderbroken en biedt Disney de mogelijkheid om de film te streamen.
The One and Only Ivan
Mack houdt samen met zijn assistent George (Ramon Rodriguez) het circus draaiende. George neemt vaak zijn dochter Julia (Ariana Greenblatt) mee omdat haar moeder ziek is. De gorilla Ivan – een fotorealistische CGI-zilverrug met de stem van Sam Rockwell – vertelt over zijn dagelijkse beslommeringen. Hij vindt vriendschap in een verdwaalde straathond genaamd Bob (stem van Danny DeVito). Stella (Angelina Jolie, tevens een van de producenten van de film), een ouder wordende olifant, is zijn steun en toeverlaat. Helen Mirren vertolkt een donzige poedel, zangeres Chaka Khan een grappige kip, en musicalactrice Phillipa Soo is de zichzelf herhalende papegaai Thelma. Hoewel de dieren zich thuis voelen in het circus smachten ze naar vrijheid.
The One and Only Ivan
Het drama vloeit voort uit de worsteling van Mack met zijn positie in het circus, en de dieren die bewust worden van hun positie en een ontsnapping plannen. De flauwe oneliners en enkele slapstickmomenten daargelaten, toont de film op subtiele wijze de thema’s rond empathie en dat dieren vrij moeten kunnen rondlopen.
The One and Only Ivan
Een sterrencast, mooie visuele effecten, en medewerking van de ervaren scenarioschrijver Mike White (School of Rock, Enlightened ) om het verhaal tot leven te brengen. Hoewel de kern van het verhaal overtuigend is komt het eindresultaat enigszins rommelig over door de verschillende subplots, waardoor weinig resoneert.
The One and Only Ivan
In de kern is The One and Only Ivan een vermakelijke familiefilm die de jonge kijkers een belangrijke les meegeeft over dieren in gevangenschap. Het opmerkelijke verhaal van de echte gorilla zal bij de lezer beklijven, maar de verfilming laat geen blijvende indruk achter.
The One and Only Ivan, vanaf 11 september 2020 op Disney+
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!