Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Nurse S01E01: vakkundig gemaakte Deense thriller

  •  
28-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2822 keer bekeken
  •  
TN_104_Unit_01196_Tine Harden

Een verpleegkundige vermoedt dat een talentvolle collega psychopathische neigingen heeft in spannende reeks. 

Foto credits: Tine Harden / Netflix

Gebiologeerd kijkt verpleegkundige Pernille (Fanny Louise Bernth) naar de wijze waarop een groep medisch personeel in een ziekenhuis een patiënt probeert te reanimeren. Dit is werk waarbij je snel moet handelen om mensenlevens te kunnen redden, lijkt ze zich te realiseren. Pernille is net aangenomen op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis van Nykøbing en leert van Christina Hansen (Josephine Park) de kneepjes van het vak. Deze meester-leerling-relatie culmineert in de eerste aflevering in een opmerkelijke scène waarin de twee op het ritme van I Will Survive van Gloria Gaynor het hart van een patiënt masseren.

Zo’n scène klinkt op het eerste gezicht kolderiek maar benadrukt ook de verantwoordelijkheid van de verpleegkundigen. Tegelijkertijd begint Pernille te vermoeden dat Hansen haar patiënten bewust vergiftigt zodat ze gered moeten worden. Dat ze daar haar reputatie als superheldin aan te danken heeft. The Nurse is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat voor Nederlandse kijkers vast al snel doet denken aan de perikelen rondom verpleegkundige Lucia de B. die filmmaker Paula van der Oest in 2014 vatte in de gelijknamige film. Het komt in die zin, een schrikbarend gegeven, vaker voor in ziekenhuizen: medische experts die lijden aan een soort godcomplex.

TN_104_Unit_00582_Tine Harden

Fascinerend in The Nurse is om te zien hoe bij collega’s van Hansen, die in Denemarken is veroordeeld tot 12 jaar cel, het kwartje maar niet valt. Ook niet als familie van een patiënt klaagt over het feit dat ‘hij nog zo gezond oogde’. Dat andere patiënten, die op het punt stonden om ontslagen te worden uit het ziekenhuis, ineens ziek worden, blijkt ook geen reden tot argwaan. Slim filmt regisseur Kasper Barfoed deze ontwikkelingen vanuit het perspectief van Pernille, die dus wel begint te zien dat er iets schort aan de werkwijze van haar collega. Het valt te benieuwen hoe het doek uiteindelijk voor Hansen valt in deze vakkundig gemaakte thriller.

The Nurse, vanaf donderdag 27 april 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!