Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Net S01E01-03: groots en experimenteel

  •  
11-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
The Net
Drie televisieseries vallen onder The Net: een ambitieus televisieproject – met onder meer Raymond Thiry - dat de machinaties achter de schermen van de (gefictionaliseerde) voetbalwereld toont.
Foto credit: Fox
In drie televisieseries met de ondertitels Power Play , Prometheus en Promised Land toont een groep scenarioschrijvers – onder wie Valerio Cilio ( Gomorra ) en Bernd Lange ( Die Kaiserin ) – de gefictionaliseerde machinaties achter de schermen van de voetbalwereld. Power Play speelt zich af in Italië; Prometheus in Oostenrijk en Promised Land in Duitsland. De reeksen duren allemaal tussen de zes en acht uur en spelen zich af in een grote verhaalwereld. Dus zullen de paden van personages elkaar op een gegeven moment kruisen. Je kan dan ook met recht stellen dat The Net een bijzonder ambitieus televisieproject is.
Fascinerend is daarnaast dat de titels alle drie intrigeren: Power Play draait om de zoon (Alberto Paradossi) van de eigenaar van een Italiaanse voetbalclub die het niet zo nauw neemt met de regeltjes en regelmatig afreist naar Kameroen om daar – eigenlijk is dat een vorm van mensenhandel – nieuw talent te scouten. In Prometheus is te zien hoe een oud-voetballer (Tobias Moretti) in de Duitse competitie dopingtests afneemt bij voetballers. In deze verhaallijn speelt een auto-ongeluk uit het verleden – waarbij onder meer de vrouw van de oud-voetballer zwaargewond raakt – een mysterieuze rol.
In Promised Land is te zien hoe de baas van de WFA (een fictieve FIFA), gespeeld door Nederlander Raymond Thiry, beweert dat zijn organisatie schone handen heeft – terwijl hij door een journalist wordt gekarakteriseerd als gewetenloze zakkenvuller.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Net voelt van meet af aan – omdat er ook veel in Afrika is gefilmd – als groots en een tikkeltje experimenteel. De makers maken het invoelbaar dat wat zich om de hoek in een andere serie afspeelt weer implicaties kan hebben voor de scène waar je op dat moment naar kijkt en vice versa. Het valt wel te hopen dat de verhaallijnen uiteindelijk op een bevredigende en overdonderende manier samenkomen. Maar de eerste drie afleveringen lossen de hoge verwachtingen vooralsnog zonder twijfel in.
The Net, vanaf 12 december 2022 wekelijks te zien bij Fox
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!