Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Movies That Made Us S01E01-02: de totstandkoming van onmisbare films

  •  
29-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
The Movies That Made Us
The Movies That Made Us vertelt de vaak moeizame verhalen achter de films die niet weg te denken zijn uit onze popcultuur.
Achter elke film zit een verhaal. Een verhaal dat meer dan eens gaat over mislukking en volharding, budgetten die ontoereikend zijn, acteurs die elkaar niet mogen, of ruzies tussen de creatieve en zakelijke kant van Hollywood – soms lijkt er zich meer drama achter het witte doek af te spelen dan erop. In het eerste seizoen van The Movies That Made Us, een spin-off van The Toys That Made Us, worden vier films besproken die onlosmakelijk verbonden zijn met de popcultuur, maar waarvan het maakproces niet bepaald makkelijk was: Dirty Dancing , Home Alone , Ghostbusters en Die Hard.
Home Alone
Elke aflevering is een op zichzelf staande documentaire. De eerste, over Dirty Dancing, vertelt in rap tempo hoe de film tot stand is gekomen. De titel komt zonder het verhaal in de molen van Hollywood terecht, het script komt na veel omwegen bij een distributiebedrijf van videobanden terecht in plaats van een traditioneel productiebedrijf, en een documentairemaker wordt aangewezen als regisseur. Als de productie eindelijk begint, is er geen geld voor muziekrechten en moeten ze de eerste dansscènes met een metronoom schieten. En dan kunnen Jennifer Grey en Patrick Swayze het ook nog eens niet met elkaar vinden.
Dirty Dancing
Wat de serie bijzonder maakt zijn vooral de verhalen achter de films zelfs. Al doet de licht-ironische toon soms denken aan huisgemaakte YouTube-filmpjes, met meer record-scratch-en-freeze-frame-combinaties dan gezond kan zijn voor een kijker. Maar tegelijkertijd past het de vaak campy films waar we nostalgisch voor zijn en is er, zeker aan het einde van aflevering één, ook genoeg ruimte over voor oprechte emotie.
Ghostbusters
Uiteindelijk is The Movies That Made Us een vermakelijke docuserie met een prettig tempo. Het blijkt maar weer dat alles wat een oorspronkelijk idee soms nodig heeft, een beetje volharding is.
The Movies That Made Us S01, vanaf 29 november 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!