Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Marvelous Mrs. Maisel S05E01-02: op weg naar de allerlaatste punchline!

  •  
13-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
Maisel2

Vindt comédienne Midge eindelijk eeuwige roem en wereldwijde erkenning?

Foto credits: Philippe Antonello / Prime Video

Ik heb het er in mijn recensies van eerdere seizoenen van The Marvelous Mrs. Maisel  al vaker over gehad: zelfreflectie is bij Midge (Rachel Brosnahan), de fabelachtige mevrouw Maisel uit de titel, meestal ver te zoeken. In het vierde seizoen worstelde ze met de naweeën van haar plotselinge ontslag als de openingsact van een wereldberoemde zanger – nadat ze tijdens één van haar optredens niet al te subtiel had verwezen naar zijn (homo)seksuele geaardheid. De belangrijkste les die Midge hiervan leerde? Nooit meer meedoen als een openingsact, zelfs al is het voor Tony Bennett, iets dat haar collega – en grootste fan – Lenny Bruce (Luke Kirby) voor haar geregeld had. Want: Midge wil gewoon altijd kunnen zeggen wat ze wil, zonder censuur!

Een hoofdpersonage met een vertekend zelf- en wereldbeeld hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn – zo bewijst bijvoorbeeld het magnifieke Crazy Ex-Girlfriend  – zolang de makers zelf dit ook in de gaten hebben. In de eerste vier seizoenen was bedenker Amy Sherman-Palladino ( Gilmore Girls ) als een weinig gedisciplineerde hondeneigenaar die vertederd toekijkt hoe haar ongetrainde puppy de tandjes zet in andermans sneakers en plast op het hoogpolige tapijt van de buren. Want dat Midge een zanger ongevraagd uit de kast trekt, of een vriendin tijdens een bruiloftsspeech beledigt, is toch allemaal onschuldig bedoeld? En dat ze – net als de serie zelf – vaak vergeet dat ze kinderen heeft? Hi-la-risch! Zelfs Midges meest ingrijpende keuzes hebben vaak maar beperkte consequenties.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

The Marvelous Mrs. Maisel S05

Misschien komt daar met het vijfde – en laatste – seizoen dan toch verandering in. De scènes waarin Midge, midden jaren 60, aan de slag gaat als de enige vrouwelijke schrijver bij een populaire talkshow van Gordon Ford (Reid Scott, Veep ) worden afgewisseld met kleine flarden uit de toekomst, waarin Midge eindelijk de wereldwijde erkenning en eeuwige roem vindt waar ze zo lang van droomde, maar wel ten koste van haar vrienden, haar kinderen en haar loyale manager Susie (Alex Borstein, die voor deze rol al tweemaal een Emmy won).

Maar zijn deze vooruitblikken echt, of slechts een waarschuwing van wat zou kunnen zijn? De tijd zal het leren.

The Marvelous Mrs. Mailsel S05, vanaf 14 april 2023 wekelijks bij Amazon Prime Video, dat aftrapt met de eerste drie afleveringen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!