Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Marvelous Mrs. Maisel S03E01-05: lekker licht verteerbaar

  •  
05-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
The Marvelous Mrs. Maisel S03
Midge Maisel (Rachel Brosnahan) is nog steeds praktisch perfect. Oy veh!
De titel verklapt het al, maar mocht er überhaupt nog enige twijfel over bestaan, dan maakt de serie het zelf wel duidelijk: Miriam ‘Midge’ Maisel (Rachel Brosnahan) is fantastisch! Er is geen obstakel zo groot, of ze slaat zich er wel doorheen. Sterker nog: de obstakels brengen haar precies waar ze wezen moet.
Zo dwong in het eerste seizoen de onverwachte declaratie van echtgenoot Joel (Michael Zegen) dat hij liever met zijn secretaresse verder wilde Midge ertoe eens goed na te denken over wat ze zelf nu eigenlijk wilde. De verrassende conclusie (het is 1958): stand-up comedian worden! Dat gaat uiteraard niet vanzelfsprekend: mannelijke komieken - behalve Lenny Bruce (Luke Kirby) - doen lacherig, Midge maakt een formidabele vijand in de vorm van komediecollega Sophie Lennon (Jane Lynch), en ook haar welgestelde joodse ouders Rose (Marin Hinkle) en Abe Weissman (Tony Shalhoub) snappen niet waarom ze het niet gewoon nog eens met Joel probeert in plaats van dat ze moppen tapt op een podium.
The Marvelous Mrs. Maisel S03
Het blijken allemaal relatief kleine obstakels. Aan het einde van het tweede seizoen heeft Midge zelfs een nieuwe verloofde, de joodse hartchirurg Benjamin (Zachary Levi), en mag ze als openingsact voor de wereldberoemde zanger Shy Baldwin (Leroy McClain) mee op tournee, uiteraard met haar trouwe manager Susie (Alex Borstein, Family Guy, Getting On).
The Marvelous Mrs. Maisel S03
In het derde seizoen gaat de tournee dan ook echt van start, via een legerkamp en Las Vegas naar Miami. Uiteraard zijn er opnieuw kleine tegenvallers - stand-up doen tijdens een dinershow is toch anders wanneer je publiek is afgeleid door het eten - maar er zijn nooit echt grote drama’s. Het maakt van The Marvelous Mrs. Maisel inmiddels een wat exotische vogel: puur escapisme, op dezelfde manier waarop Gilmore Girls – de serie die bedenker Amy Sherman-Palladino groot maakte - dat eigenlijk ook was.
The Marvelous Mrs. Maisel S03
Sherman-Palladino toont het Amerika van zestig jaar geleden door een roze bril. Zo schetsen de makers een wel heel rooskleurig beeld van een vrouwelijke comédienne die het probeert te maken in de stand-up-comedy-industrie. Vorig jaar zag tv-criticus Emily Nussbaum, naar aanleiding van het uitkomen van het tweede seizoen, interessante overeenkomsten tussen de fictieve Midge Maisel en Sophie Lennon en de werkelijke Joan Rivers. Midge en aartsrivale Sophie, zo beredeneerde ze in haar New Yorker-artikel , waren twee kanten van Joan, ‘good Joan’ en ‘bad Joan’, waarbij Midge niets fout kan doen, en Sophie zich van haar meest jaloerse en wraakzuchtige kant laat zien.
The Marvelous Mrs. Maisel S03
In tegenstelling tot bij Rivers, een vrouw die zich in moest vechten in een door mannen gedomineerde wereld, valt bij Midge de misogynie wel mee. Haar moeder Rose krijgt er meer mee te maken. Vorig seizoen ontdekte Rose dat de universiteit met twee maten mat waar het ging om mannelijke en vrouwelijke studenten. In seizoen drie wordt ze hardop door haar broer Oscar Lehman (Paul Adelstein) en de rest van de leden uitgelachen wanneer ze aangeeft ook plaats te willen nemen in de familieraad. De raad is alleen voor mannen, aldus Oscar. Dat het een vrouw - hun oma - was die de raad ooit heeft opgezet, dat was een uitzondering op de regel. De confrontatie dient niet als feministische bewustwording, maar eerder als een plotmechaniek, een manier om Rose en Abe tijdelijk af te snijden van haar familiefortuin.
The Marvelous Mrs. Maisel S03
Toegegeven: ook het derde seizoen kijkt weer heel lekker weg. De aankleding is prachtig, de acteurs zijn enthousiast (Alex Borstein, al twee jaar op rij winnaar van de Emmy voor beste vrouwelijke bijrol, blijft de uitschieter), er zijn indrukwekkende gastrollen (Cary Elwes! Liza ‘Paris’ Weil! Sterling K. Brown!), en uiteraard de jaloersmakende vlotte babbels van de hand van Sherman-Palladino.
Maar je mist de rafelrandjes. Ook al is het een geruststellende gedachte dat er tenminste voor één iemand op deze geschifte wereld alles toch altijd op zijn pootjes terechtkomt, begint het feit dat Midge in de serie – en voor de makers - echt niets fout kan doen inmiddels toch een beetje te irriteren. Zelfs wanneer ze wel eens de plank misslaat – zoals haar misplaatste stand-up-routine voor een net getrouwde, katholieke, vriendin in seizoen twee – dan komt ze er meestal met een klein corrigerend tikje vanaf. Uiteindelijk wordt ze door iedereen vergeven, en zo niet, dan zijn het toch maar ondergeschikte personages die we hierna toch nooit meer zien. Ook verloofde Benjamin is tussen het eind van seizoen twee en het begin van seizoen drie spoorloos verdwenen. Want wie zit er te wachten op moeilijke scènes waarin Midge aan haar fiancé moet uitleggen waarom ze aan het eind van seizoen twee met haar ex het bed in is gedoken?
The Marvelous Mrs. Maisel S03
The Marvelous Mrs. Maisel is het ultieme comfort food: lekker licht verteerbaar. Volgend seizoen iets meer vezels graag!
The Marvelous Mrs. Maisel S03, vanaf 6 december 2019 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!