de Lagarde

The Last Word (Das Letzte Wort) S01: grappig en liefdevol

  •  
19-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
The Last Word
In de Duitse dramedy besluit een vrouw die plots weduwe is geworden om een carrière als grafredenaar te beginnen.
Karla Fazius (Anke Engelke) zingt haar man op hun vijfentwintigste trouwdag toe met een zelfbedacht, vrolijk, en een beetje stout liedje. Lang kunnen ze niet genieten van hun jubileum, want Stephan (Johannes Zeiler) valt namelijk plots dood neer op de eettafel. Engelke is charismatisch en portretteert haar personage energiek en eerlijk, en vangt daarmee direct de aandacht van de kijker.
Dan begint het rouwproces en al het papierwerk dat komt kijken wanneer iemand overlijdt. Karla was van plan om zelf de grafrede te doen, maar wanneer ze ontdekt dat haar man al twee jaar iets verborgen hield wordt door haar dochter Judith (Nina Gummich) besloten dat er een grafredenaar moet aantreden. Begrafenisondernemer Andreas Borowski (Thorsten Merten) kan niemand vinden en besluit daarom maar zelf de grafrede te houden. Uiteraard verpest hij het en neemt Karla het zelf over.
The Last Word
De serie volgt het gezin hoe zij omgaan met het verlies van hun dierbare. Helaas blijven de verhaallijnen van de zoon en dochter wat oppervlakkig. Op zoek naar een manier om het financiële gat wat Stephan achter heeft gelaten te vullen, komt Karla met het idee om grafredenaar te worden. Ze snapt niet waarom een begrafenis altijd een sombere bedoening moet zijn. Na het behalen van een certificaat gaat ze werken bij Borowski, die zijn familiebedrijf draaiende probeert te houden. 'Ik geloof niet in regels. Ik geloof in creativiteit, eerlijkheid, gevoel, humor.' En dat zorgt voor een frisse en onconventionele wind in het uitvaartcentrum.
The Last Word
De vijf afleveringen die volgen gaan allemaal over verdriet, liefde en de dood, en vertellen verhalen van uiteenlopende personages. Maar de serie toont met name de verschillende manieren hoe mensen kunnen omgaan met de dood. Zo is er een vrouw die haar dominante moeder die aardig was voor iedereen behalve voor haar moet begraven, een man die zoekt naar wat zijn vrouw die overleden is aan kanker voor begrafenis zou willen, en een man die op het punt staat om te overlijden en samen met zijn ex-vrouw, huidige man en dochter zijn herdenking wil invullen.
The Last Word
Hoewel de dood vaak als een beladen onderwerp gezien wordt, laat de serie zien dat er ook luchtiger, maar nog steeds liefdevol, mee omgegaan kan worden. Wat The Last Word vooral laat zien is dat er geen foute – en daarmee ook geen juiste – manier van rouwen is, maar dat iedereen dit op zijn eigen manier doet én dat dat oké is.
The Last Word S01, vanaf 17 september 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!