Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Last Kingdom S05E01: nog eenmaal vuurwerk

  •  
10-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
The Last Kingdom
De spanning is om te snijden in episch begin van slotseizoen.
De eerste aflevering van het slotseizoen van The Last Kingdom laat zich omschrijven als een gigantische katapult die langzaam wordt opgewonden totdat de boog al krakend op spanning is getrokken. Vorige seizoenen streden de ‘christelijke’ legers al tegen de Denen – dezelfde thematiek staat centraal in Vikings , waar The Last Kingdom al jaren min of meer achteraan hobbelt – en dit seizoen staat die confrontatie tussen alles wat onvervalst heidens is en de bekeerlingen opnieuw centraal. Want de Denen, die verloren, zinnen op wraak. Zo zien we in de openingsscène een geheimzinnig ritueel op IJsland, waar Brida (Emily Cox) haar dochter – die naar verluidt over profetische krachten beschikt – blinddoekt.
Vervolgens stappen Brida en haar gevolg in boten die koers zetten naar de Engelse kust, naar York. Uhtred (Alexander Dreymon) ziet de bui al hangen – de lucht riekt, en er vallen vogels uit de hemel – maar is elders met z’n adoptiefzoon Aethelstan (Harry Gilby) ‘de bloedmaand’ aan het vieren. Het is dan ook geen verrassing dat de aflevering eindigt in een bloedbad, waarbij nieuwe christenen op genadeloze wijze door Brida en haar handlangers ‘naar de goden’ worden gebonjourd. De kop is eraf, letterlijk in sommige gevallen, en de belangwekkendste personages zetten zich schrap voor de finale veldslag.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Last Kingdom S05
Het valt te benieuwen wie uiteindelijk aan het langste eind trekt, omdat The Last Kingdom de loop van de geschiedenis niet altijd letterlijk volgt, en dat hoeft ook niet. Daarnaast blijft het interessant hoezeer politieke en persoonlijke belangen telkens samenvallen, en hoe religie daarin ook een rol speelt. Hoewel de voornaamste reden om dit slotseizoen te kijken de epische actie is. Het lijkt er sterk op dat de makers zichzelf nog eenmaal willen overtreffen.
The Last Kingdom S05, vanaf 9 maart 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!