Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Larkins S02E01: luchtig en cartoonesk

  •  
31-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Larkins S02
Brits historisch drama gesitueerd op idyllische landerijen geeft een wel erg romantisch beeld van het verleden.
Foto credits: BBC
Nieuwe buren verstoren de rust op het idyllische Britse platteland nabij Kent in het tweede seizoen van The Larkins. Wanneer Pop (Bradley Walsh) een beduimelde villa verkoopt aan een rijk gezin, dan is het al snel hommeles. De aristocraten die de woning betrekken houden namelijk van wapens, en doen de hele dag niets anders dan in hun achtertuin erop los knallen. Dus is het aan de patriarch om op diplomatieke wijze de nieuwkomers in zijn streek hun luidruchtige praktijken te laten staken. Dat is een moeilijke taak: de rijkelui kijken neer op de maar simpele Pop.
The Larkins S02
Je zou kunnen stellen dat deze verhaalwending een vereenvoudiging is van de Britse klassenstrijd. Een thema dat in veel historische dramaseries de revue passeert. In The Larkins speelt dit echter slechts op de achtergrond een rol. De toon blijft luchtig, laagdrempelig. Zo wordt Primrose (Lydia Page) verliefd op de nieuwe, piepjonge dominee in het dorp. Een wending die bijna gemeengoed lijkt op Britse televisie. Het personage van actrice Page is een mooi voorbeeld van hoe de onschuld prevaleert in The Larkins. Het drama speelt zich af in de jaren 50, ver van alle hedendaagse discussies en maatschappijproblematiek.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Dit soort nostalgische televisie is momenteel ontzettend populair in het Verenigd Koninkrijk. Je zou het ook geschiedvervalsing kunnen noemen: The Larkins is vooral gemaakt voor de goedgelovige kijker die klakkeloos aanneemt dat het gras op de landerijen rondom Kent echt zo fluorescent groen en bezwerend was. Je kan ook moeiteloos beargumenteren dat de serie, vanwege al die simplificaties van de realiteit, nogal cartoonesk is. Het aristocratische echtpaar is daarvan een mooi voorbeeld: ze zouden met hun minachtende gedrag niet hebben misstaan in een doorsnee Disney-film. Misschien is dat ook de inzet van de makers: compliceer de boel niet te veel. Behoud het overzicht. Erg spannende televisie levert dat niet op.
The Larkins S02, vanaf 1 januari 2023 op BBC First
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!