Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The L Word: Generation Q S01: Bette, Alice en Shane zijn terug!

  •  
15-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
The L Word: Generation Q S01
Generation Q blijft trouw aan het origineel, maar is meer inclusief door meer etnische en LGBTQ-diversiteit.
De iconische originele serie The L Word werd in 2004 gezien als baanbrekend door de representatie van queer vrouwen in Los Angeles. Het bracht driedimensionale lesbische personages naar huiskamers en gaf ze verhaallijnen vol liefde, drama en regelmatig expliciete seksscènes. Maar het kreeg ook kritiek dat het een te eenzijdig beeld gaf van een bepaalde groep lesbische vrouwen, raciale stereotypen bevestigde en niet divers en inclusief genoeg was. Er werd bijvoorbeeld niet heel sensitief omgegaan met personages die bi of trans waren. Nu, ruim tien jaar na de laatste aflevering, is de serie terug met The L Word: Generation Q en geeft de nieuwe showrunner Marja Lewis-Ryan gehoor aan deze kritiek. Bedenker van de originele serie Ilene Chaiken is betrokken als producent.
Generation Q blijft trouw aan het origineel, maar voegt meer inclusie toe. En doordat de verhaallijnen van personages Bette Porter (Jennifer Beals), Alice Pieszecki (Leisha Hailey) en Shane McCutcheon (Katherine Moennig) doorlopen voelt het vertrouwd. Bette is in de running om burgemeester van L.A. te worden en voedt dochter Angie op. Alice is nu de host van haar eigen televisieprogramma gebaseerd op haar podcast, en woont samen met Nat (Stephanie Allynne). Ze is stiefmoeder voor de twee kinderen die Nat heeft met ex-vrouw Gigi (Sepideh Moafi, The Deuce ) en al snel vormen de drie een ‘throuple’, wat voor de nodige spanning zorgt. Shane is net terug in L.A. en heeft haar salons verkocht. Om een nieuwe uitdaging aan te gaan koopt ze een bar die zij vernoemt naar Dana.
The L Word: Generation Q S01
De nieuwe queer generatie wordt vertegenwoordigd door koppel Sophie (Rosanny Zayas) en Dani (Arienne Mandi) en hun vrienden Finley (Jacqueline Toboni, Grimm ) en Micah (Leo Sheng). Sophie en Finley werken voor Alice en Dani stopt bij het grote farmaceutische bedrijf van haar vader om de burgemeestercampagne van Bette te managen. Micah is een transman en wordt verliefd op de nieuwe huisbaas.
The L Word: Generation Q S01
De nieuwe en ‘oude’ personages zijn allemaal even interessant, al zou het wel kunnen zijn dat je iets meer geïnvesteerd bent in de oude personages. Ook zijn er rollen voor transacteurs (Brian Michael Smith, Jamie Clayton uit Sense8 en Leo Sheng), waardoor de serie translevens nu veel beter in beeld brengt.
The L Word: Generation Q S01
Na de originele serie volgden series als Sense8, Orange Is the New Black , Pose en Gentleman Jack , waarin LGBTQ-mensen een stem kregen. Volgens GLAAD groeit het aantal LGBTQ-personages (van kleur) op televisie en dat is positief. The L Word: Generation Q is hier een wezenlijke en nog steeds nodige aanvulling op.
The L Word: Generation Q S01, vanaf 13 april 2020 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!