de Lagarde

The Holiday Movies That Made Us S01E01: sappige anekdotes

  •    •  
02-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Elf
De miraculeuze geboorte (en totstandkoming) van twee onmiskenbare kerstklassiekers.
In The Holiday Movies That Made Us verleggen de makers – die zich normaliter richten op ‘reguliere’ filmklassiekers - ditmaal de focus naar twee onmiskenbare kerstklassiekers: Elf (2003) en The Nightmare Before Christmas (1993). De eerste aflevering, die draait om de totstandkoming van Elf, begint bij 'een Joods jongetje'  met dromen. Scenarist David Berenbaum vertelt over zijn perceptie van kerst tijdens zijn jeugd en hoe kerstfilms hem inspireerden om later in zijn leven het scenario van Elf te schrijven, dat deels gebaseerd is op geanimeerde sprookjes van toen.
Elf
Berenbaum en zijn twee piepjonge producers hadden destijds nog nooit een film gemaakt en waren onbekenden in de filmwereld. Zodoende vertellen ze bevlogen over hoe ze voor het eerst grote namen en een grote filmstudio aan zich, of eigenlijk aan het script, wisten te binden. Met sappige anekdotes tot gevolg. Zo zou Elf wellicht niet door Will Ferrell maar door Chris Farley (net als Ferrell bekend van Saturday Night Live) gespeeld worden. Ook is het saillant hoe Jon Favreau (die daarna furore maakte met Iron Man) tekende voor de regie: hij had toentertijd nog maar een speelfilm gemaakt, maar Berenbaum en zijn compagnons zagen in hem een groot talent.
Elf
Zodoende zit The Holiday Movies That Made Us vol details, en mensen die de films echt zijn bijgebleven zullen hier ongetwijfeld van smullen. Het leukste aan de televisiereeks is dat de makers niet schromen om uit te leggen hoe het werkt om een film te maken in de Verenigde Staten. Dat proces wordt nergens gesimplificeerd, zoals dikwijls het geval is. Hierdoor krijg je een beetje een idee door hoeveel hoepels je moet springen om uiteindelijk een film op het witte doek te krijgen. In dat opzicht is ook deze kerstversie een pregnant voorbeeld van hoe de Amerikaanse droom soms wel werkt, in ieder geval voor dat 'Joodse jongetje' dat later nog eens vier films mocht maken.
The Holiday Movies That Made Us S01, vanaf 2 december 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!