Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Heavy Water War S01E01: spannend en gelaagd

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
362 keer bekeken
  •  
The Heavy Water War
In knap gemaakte Noorse televisieserie proberen saboteurs tijdens de Tweede Wereldoorlog te voorkomen dat de Duitsers een atoomboom kunnen bouwen.
Foto credits: Lumière
Dat The Heavy Water War zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog betekent niet – waar sommige drama’s zich soms schuldig aan maken – dat de personages uit de Noorse televisieserie uitsluitend goed of slecht zijn. Showrunner Peter S. Rosenlund doet zijn uiterste best om te voorkomen dat mensen worden gereduceerd tot karikaturen. En zijn ambitie is groots: The Heavy Water War toont de oorlog vanuit maar liefst vier perspectieven. Het verhaal draait om het Duitse plan om een atoombom te maken. Maar de Duitsers – die een ‘Uraniumteam’ hebben samengesteld van bekende wetenschappers – worden al snel tegengewerkt.
Dus zien we vanuit het blikveld van saboteurs, geallieerde soldaten, Duitse wetenschappelijke collaborateurs en nazi’s hoe het verhaal zich ontvouwt. Dit alles is gebaseerd op waargebeurde verhalen van historische militaire operaties, waaronder Operation Grouse en Operation Gunnerside waarin werd gepoogd om de Noorse productie van het zware water uit de titel - dat de Duitsers nodig hadden voor het bouwen van een nucleaire bom - te voorkomen. Zo zien we in de openingsscène hoe wetenschapper en Nobelprijswinnaar Werner Heisenberg (Christoph Bach) min of meer onder dwang van de nazi's aan het plan begint te werken.
The Heavy Water War
De jonge Noorse hoogleraar en scheikundige Leif Tronstad (Espen Klouman Hoiner) besluit na de inval van Duitsland in Noorwegen om zich te melden bij de geallieerden in Engeland, om zodoende een luis in de pels van de Duitsers te worden. Daar ontmoet hij de militaire officier Julie Smith (Anna Friel), die Tronstad meteen aan het werk zet.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Heavy Water War
Het resultaat is een gelaagde serie en een interessante dwarsdoorsnede van een fascinerende historische gebeurtenis. The Heavy Water War is daarnaast spannend, hoewel Rosenlund ook niet schroomt de nadruk te leggen op het drama en eveneens probeert de ingewikkelde theorieën van de wetenschappers enigszins uit te leggen. Het Noorse drama – een co-productie met de Britten en de Duiters – werpt dan ook een fascinerende nieuwe blik op de Tweede Wereldoorlog.
The Heavy Water War , vanaf 28 april 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!