Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Hatchet Wielding Hitchhiker: dubieuze film over internetsensatie

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
588 keer bekeken
  •  
The Hatchet Wielding Hitchhiker
Caleb Lawrence McGillvary, een thuisloze twintiger, werd in 2013 uitgeroepen tot held totdat hij het voetstuk onder zich wegschopte.
Foto credits: Netflix
De in Canada geboren Caleb Lawrence McGillvary staat in de Verenigde Staten bekend als Kai the Hatchet-Wielding Hitchhiker. Oftewel: Kai, de met een bijl zwierende lifter. De thuisloze twintiger wordt in 2013 uitgeroepen tot held wanneer een video van hem, gefilmd door een lokale nieuwsorganisatie in het Californische Fresno, viral gaat. Daarop is te zien hoe Kai enthousiast vertelt hoe hij een man van wie hij een lift krijgt met een bijl aanvalt, nadat deze Jet Simmons McBride ineens een nietsvermoedende voetganger aanrijdt en een omstander begint aan te vallen. Hierna wil iedereen Kai spreken.
De jongeling wordt een internetsensatie en belandt in de talkshow van Jimmy Kimmel. De producenten van The Kardashians overwegen zelfs om een realityshow aan Kai te wijden. Het blijft echter moeilijk om hem te ontmoeten, omdat hij telkens zwerft van plek tot plek en ogenschijnlijk niet de behoefte heeft aan meer zekerheid in zijn leven. Het is dan ook ironisch dat deze vrije vogel uiteindelijk wordt veroordeeld tot 57 jaar celstraf, nadat hij een onvergeeflijke daad begaat. Of zoals een van de commentatoren in de documentaire stelt: ‘De gast die nooit een adres wilde, zit nu voor eeuwig vast op dezelfde plek.’
The Hatchet Wielding Hitchhiker
Maar wat probeert documentairemaker Colette Camden met deze film te bewerkstelligen? In het eerste uur toont ze vooral hoezeer de media geïnteresseerd waren in Kai, en hoe ze in zekere zin een monster van hem maakten. Camden is hier echter debet aan: ze toont dezelfde perverse vorm van interesse als nieuwszenders en YouTube-kanalen in 2013. Pas aan het einde van haar documentaire lijkt ze zich hiervan bewust. Nabestaanden van Kai’s slachtoffer komen dan aan het woord en die vertellen dat je als mediakanaal uit moet kijken ‘wie je verheerlijkt’. Kortom: journalisten hadden voorzichtiger moeten zijn met hun aandacht voor Kai.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Hatchet Wielding Hitchhiker
Zoals wel vaker in de Verenigde Staten wordt deze conclusie getrokken als het kwaad al is geschied. The Hatchet Wielding Hitchhiker is eveneens mosterd na de maaltijd.
The Hatchet Wielding Hitchhiker, vanaf 10 januari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!