Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Great North S01E0-02: geestige viering van het alledaagse

  •  
01-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
The Great North
In Alaska gesitueerde geanimeerde sitcom over een eigenzinnig gezin – met Nick Offerman als de vader – is heerlijk aandoenlijk.
Komiek en cynische brombeer Nick Offerman – bekend van Parks and Recreation – doet in zijn vrije tijd graag aan houtbewerking. Hij houdt van de oude ambachten, en het leven voor het digitale tijdperk: de typetjes die hij speelt verwijzen hier telkens naar. Zo speelt hij in de geanimeerde sitcom The Great North Beef Tobin: een visserman in een dorpje in Alaska die toch echt zijn eigen hout hakt. En ook Offermans vrouw en partner in crime Megan Mullally geeft acte de présence. Zij speelt Offermans love interest Alyson Lefebvrere: de uitbater van een photoshop in het enige winkelcentrum in de buurt.
The Greath North draait om de gezinsperikelen van de Tobins. Beef heeft vier kinderen: de met Honeybee (Dulcé Sloan) verloofde Wolf (Will Forte), de taartenbakkende Ham (Paul Rust), de eigenzinnige Judy (Jenny Slate), en de benjamin Moon (Aparna Nancherla). Moederlief vertrok ooit met de noorderzon naar het warmere zuiden. Hoewel Beef doet alsof ze niet meer leeft, dat is makkelijker, en de kids gaan hierin mee. Ze willen niet dat hun vader weer eens in een crisis belandt, waarop hij verstrikt raakt in een dagenlange binge van Girlmore Girls. Zodoende durft Judy in de eerste aflevering niet te vertellen dat ze van Lefebvrere een baan heeft aangeboden gekregen – gelukkig is er een geestverschijning in het poollicht (een geestige rol van Alanis Morissette) met wie ze het heuglijke nieuws wel kan delen.
Judy is bang dat Beef het met lede ogen aanziet; dat hij vreest dat haar bijbaan de opmaat vormt om in navolging van zijn vrouw het hazenpad te kiezen; dat iedereen hem zal verlaten. Maar soms moet je de pleister er in een keer aftrekken, en dus krijgt de patriarch de waarheid te horen. Sowieso: had Judy anders moeten veinzen dat ze twee keer per week van 3 tot 7 weg was vanwege diarree? – aan poepgrappen geen gebrek in The Great North.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
In de tweede aflevering staat een dorpsfeest centraal waarbij ‘men gedurende een week geen vlees eet’. Niet dat de dorpelingen normaliter wel vlees eten, maar dat deden de pioniers – hun voorouders – kennelijk wel. Omdat ze nog niet snowhow waren, verkondigt Beef, besloten ze uit wanhoop tijdens een koude winter elkaar te verorberen, terwijl ze niet eens doorhadden dat ze werden omringd door een keur aan eetbaar wild. Het klinkt misschien onzinnig, maar showrunners Lizzy Molyneux-Logelin en Wendy Molyneux – bekend als scenaristen van Bob’s Burgers en aangekondigd als de schrijvers van de derde Deadpool -film – verheffen onzin tot geestige en ontroerende televisie.
The Great North draait om het alledaagse, maar dan in een koude bergstreek waar je soms kadavers aantreft in de sneeuw. Het is lichtzinnige televisie die soms een zwaarmoedige wending neemt. Maar niet al te lang. Voor je het weet dient de volgende woordgrap zich aan. Zoals wanneer Ham het taartenbakken tot een nieuw niveau brengt: ‘ Cake it to the limit.
The Great North S01, vanaf 2 februari 2022 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!