Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Goop Lab with Gwyneth Paltrow S01E01: onethische quatsch

  •  
25-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
the goop lab with Gwyneth Paltrow
Gwyneth Paltrow – een zelfbenoemde profeet – is het spoor bijster.
Waarschuwing: het volgende programma is gemaakt om te entertainen en te informeren – niet om medisch advies te bieden. Met deze disclaimer opent The Goop Lab with Gwyneth Paltrow. Oftewel: alles wat je ziet en hoort kan onder de noemer kwakzalverij vallen. En zo’n boodschap vooraf is natuurlijk onvervalste zelfbescherming. Hoewel Paltrow en haar vrinden zich verderop in de aflevering toch echt etaleren als (pseudo-)wetenschappers. Een van de medewerkers meldt ergens: 'We moeten zelf de knoop kunnen doorhakken.' Zelf? Kunnen we dit niet beter aan de wetenschap overlaten.
Maar Paltrow en de zijnen lijden – en wie haar volgt in het nieuws zal dit weten – aan grootheidswaanzin. Mevrouw ziet haar stupide denkbeelden als een roeping: 'Naast het zoenen met Matt Damon op het witte doek.' Ze doet aan de 'optimalisering van de zelf'. Jezelf gezond houden met allerlei middeltjes. Maar hoe zou je het werk van kankerdeskundigen dan noemen? Die doen aan échte optimalisering van de zelf. Ze houden mensen langer in leven; ze genezen mensen. En dan denkt Paltrow met dure woorden als genezingsmodaliteit (vrij vertaald: type behandeling) de kijkers eens flink in te pakken. Kijk mij, de autodidact.
the goop lab with Gwyneth Paltrow
De eerste aflevering draait om het gebruik van psychedelische drugs als medicijn tegen depressie. En hoewel onderzoek uitwijst dat psychedelica sommige psychische stoornissen kan verhelpen, kan je advies hierover natuurlijk beter inwinnen bij experts. En niet bij therapeuten die door een collega van Paltrow ‘psychedelische ouderlingen’ worden genoemd. Het is een treffende metafoor, want met wetenschap heeft het weinig te maken. Paltrow ziet zichzelf eerder als een profeet die ziet wat al die mensen in witte jassen over het hoofd zien. Ze is daarmee al tijden een gevaarlijk persoon. Een charlatan.
the goop lab with Gwyneth Paltrow
Waarom Netflix deze quatsch toestaat is een mysterie. The Goop Lab with Gwyneth Paltrow is onethisch, en pervers. Snel van de buis deze waanzin.
The Goop Lab with Gwyneth Paltrow S01, vanaf 24 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!