Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Good Cop S01E01-02: vertrouwde formule in familievriendelijk drama

  •  
22-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
The Good Cop
The Good Cop is een weinig originele komische politieserie.
‘Breekt één regel en ze breken allemaal’, stelt de rechtlijnige agent Caruso vast tijdens het ontbijt. De agent weigert een door zijn vader uit een restaurant gestolen suikerzakje te gebruiken voor zijn koffie. Hij vloekt niet, drinkt niet, en gebruikt geen enkel product zonder eerst te betalen.
De titulaire 'good cop' Tony Caruso Jr. (zanger Josh Groban) is een agent die alles volgens het boekje doet, bijna op het obsessieve af. Hij woont samen met zijn vader Tony Caruso Sr. (Tony Danza, Who’s the Boss), een onteerde ex-agent die net is vrijgelaten nadat hij zeven jaar in de gevangenis had gezeten voor corruptie. Officieel maakt hij geen deel meer uit van het korps, maar dat weerhoudt Sr. er niet van om zijn zoon te helpen bij het oplossen van misdaden.
6833.w1800.0.fdd7930
Het script is gebaseerd op een gelijknamige Israëlische serie en werd bewerkt door Andy Breckman, die bekend is geworden door de komische detectiveserie Monk. Breckman gebruikt een eenvoudige formule: lichte muziekaanwijzingen, een sociaal onhandige agent, domme criminelen, en de zaak is opgelost aan het einde van de aflevering. The Good Cop toont niets nieuws en levert bijvoorbeeld ook geen commentaar op het hedendaagse politiewerk - wat wel aanbod komt in subversieve series zoals Brooklyn Nine-Nine.
6835.w1800.0.fd500bc
Het contrast tussen het vader-zoon duo wordt aangedikt in iedere scène. Het script leunt zwaar op hun relatie en heeft vaak een ietwat scheve verdeling tussen drama en humor. Danza heeft plezier in zijn rol als liefhebbende schoft, een vader die misschien een slechte reputatie heeft, maar het vaak bij het juiste eind heeft. Groban is solide als rigide agent die vaak gestrest is over het feit dat zijn geliefde regels zich bij zijn vader (of eigenlijk iedereen) niet echt registeren. De andere personages komen er bekaaid vanaf met magere karakteriseringen: Tony Sr.’s reclasseringsambtenaar en agente Cora (Monica Barbaro) is tevens een mogelijke romantische partner voor Jr., de oude agent Burl (Isiah Whitlock, Jr.) die nog 474 dagen te gaan heeft tot zijn pensionering, weigert zijn best te doen, en biedt vooral oneliners met droge humor.
6834.w1800.0.2bb88c4
The Good Cop heeft de perfecte formule voor een komisch politiedrama, maar mist op bepaalde momenten vernuftigheid. De serie is uiteindelijk een lichte ontsnapping aan de realiteit. Je hoeft je hoofd niet te breken om samen met de agenten de misdaad op te lossen, maar soms is dat ook prettig. The Good Cop is in de kern ouderwets vermaak.
The Good Cop S1, vanaf 21 september 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!