Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Glory S01E01: maatschappijkritische thriller

  •  
30-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1540 keer bekeken
  •  
The Glory
In uitstekend geschreven Zuid-Koreaanse reeks neemt een vrouw wraak op alle mensen die haar in het verleden iets hebben aangedaan.
Foto credits: Graphyoda / Netflix
Je krijgt pas sympathie voor een wraakzuchtig personage als zijn beproevingen uit het verleden goed invoelbaar worden gemaakt. Dat kan je vluchtig maar effectief doen (zie bijvoorbeeld Death Wish uit 1974). Maar je kan er ook de tijd voor nemen, door de lijdensweg van de hoofdpersoon op uitgesponnen wijze te tonen (zie I Spit on Your Grave , 1978). De Koreaanse scenarist Kim Eun-sook kiest in The Glory voor de laatste benadering: je begrijpt op een gegeven moment volstrekt waarom haar protagonist Moon Dong-eun (in het verleden gespeeld door Jung Ji-so; in het heden door Song Hye-kyo) op wraaktocht gaat.
In de eerste aflevering maakt Eun-sook de kijker deelgenoot van de gruwelijke pestpraktijken die Dong-eun ondergaat tijdens haar middelbareschoolperiode. Zo gebruikt een van de pestkoppen een krultang om Dong-eun eens goed onder handen te nemen. Als de scholiere aangifte probeert te doen van dit soort mishandelingen, dan kan de politie niets voor haar betekenen. Haar ouders spelen geen rol in haar leven en haar voogd, een leraar, mishandelt haar. Dat ze zelfmoord overweegt ergens halverwege de openingsaflevering is een treurige gewaarwording. In het heden toont Eun-sook vervolgens dat Dong-eun het ‘slechts’ heeft geschopt tot fabrieksarbeider.
The Glory
Kortom, ze heeft het overleefd. En ze heeft een missie: over een maand stopt ze met haar werk om alle mensen die haar iets hebben aangedaan aan te pakken. Haar devies is ‘oog om oog; tand om tand’. In een uitstekend geschreven thriller die zoals gewoonlijk in Zuid-Koreaanse series ook draait om de klassenstrijd die in het Aziatische land gaande is. Want Dong-euns pestkop komt uit een invloedrijke familie. Zodoende voelt The Glory , een reeks die ook onmiskenbaar doet denken aan de films van Park Chan-wook ( Oldboy , 2003), aan als David versus Goliath. Met een hoofdpersoon die het moedig opneemt tegen het systeem.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Glory
Maar in de eerste aflevering is daar nog niets van te zien, hoewel je je als kijker bijna begint te verheugen op wat komen gaat. Zo erg gun je Dong-eun haar wraak.
The Glory S01, vanaf 30 december 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!