Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Farewell: ontroerend afscheid

  •  
29-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
746 keer bekeken
  •  
The Farewell

© The Searchers

Awkwafina speelt een aspirant-schrijver die naar China reist om afscheid te nemen van haar geliefde grootmoeder in knap familieportret van filmmaker Lulu Wang.

‘Deze film is gebaseerd op een leugen’, verschijnt er aan het begin van The Farewell (2019) in beeld. Een leugen voor eigen bestwil, welteverstaan: de Chinese grootmoeder van de Chinees-Amerikaanse Billi (actrice en komiek Awkwafina) heeft longkanker, maar niemand mag het tegen haar zeggen. Tot groot verdriet van de aspirant-schrijver, die ook nog eens duizenden kilometers verderop woont in New York. Als haar ouders (prachtige rollen van Diana Lin en Tzi Ma), waar ze jaren eerder mee naar de Verenigde Staten is geëmigreerd, ineens naar China moeten voor de bruiloft van haar neefje, dan wil ze ook mee.

Haar Chinese familie vindt dat echter niet zo verstandig. Straks gaat ze huilen en Nai Nai, zoals Billi haar liefkozend noemt, de waarheid vertellen. Dus vertrekt de hoofdpersoon op eigen houtje naar China. Om toch afscheid te nemen. Wat volgt is een film die in het teken staat van cultuurverschillen. Maar filmmaker Lulu Wang, op wier leven The Farewell is gebaseerd, kiest geen kant, net zoals ze in haar eigen leven steevast met een been in China en een been in de Verenigde Staten staat. Ja, het is cru om iemand niet in te lichten over zijn ziekte, maar Chinezen denken dat mensen die weten van hun eigen ziekte sterven van angst.

The Farewell

© The Searchers

En is het niet spijtig dat in China alles om geld draait? Tja, Billi’s leven is een chaos omdat ze ‘graag doet wat ze wil’ en ook dat blijkt niet altijd zaligmakend. Zo zit de film vol genuanceerde tegenstellingen. Er is in die zin niet één waarheid. Die boodschap wordt zonder enige sentimentaliteit verkondigd, waardoor het einde misschien wel nog aangrijpender aanvoelt. Je weet dat het gaat komen, maar Wong weet toch te verrassen. The Farewell is in die zin een film die ook al min of meer draait om de rouw die voor Billi komen gaat.  

En Awkwafina, het epicentrum van het drama, draagt die gemengde gevoelens vol overtuiging.

The Farewell, vrijdag 29 december 2023 om 00.05 uur op NPO 2

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!