Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Family S01E01-02: een machtige maar onzichtbare organisatie

  •  
11-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
The Family
De documentaireserie schijnt een licht op een wijdverspreid politiek netwerk dat verenigd wordt door het geloof in Jezus.
Sinds 1953 nemen Amerikaanse presidenten deel aan het jaarlijkse nationale gebedsontbijt. Hoewel het evenement bekend is, blijkt er maar weinig informatie beschikbaar over de organisatie die het samenstelt, althans voor buitenstaanders. Deze religieuze organisatie, The Fellowship of The Family, infiltreert al jaren op het allerhoogste niveau de regeringen van binnen- en buitenland. Het doel: meer religie in de overheid. Per slot: ‘Hoe beter je organisatie onzichtbaar is, hoe meer invloed ze heeft’, aldus de facto leider van de organisatie, Doug Coe, in een gearchiveerde toespraak.
De vijfdelige documentaireserie The Family onderzoekt de religieuze organisatie, die de bijnaam De Familie heeft gekregen door de inzittenden en haar leider Coe. De eerste aflevering richt zich uitsluitend op het introduceren van de organisatie via de schrijver Jeff Sharlet, die begin jaren 2000 een zogenaamde ‘broer’ in de organisatie werd, en twee boeken over het onderwerp schreef. De tweede aflevering duikt dieper in de wereld van (wereld)leiders en de elite die zich vormde en blijkbaar hun machtspositie verkreeg via ‘God’.
The Family combineert archieffoto’s, interviews en videomateriaal met uitgebreide dramatische re-enactments. De organisatie is een antidemocratische beweging die de kern vormde van het religieus conservatisme in Amerika voor meer dan zeventig jaar. In de documentaire komt goed naar voren dat hoewel De Familie vasthoudt aan het beginsel van religie en dan vooral het geloof in Jezus, het eigenlijk alleen maar om één ding gaat: macht. De organisatie plaatst Jezus op de eerste plaats, vóór gezinnen, vóór regeringen, vóór alles. Maar in de praktijk is het beeld meer gekleurd; in archiefbeelden kan je zien dat Coe zowel door de Republikeinse president Ronald Reagan als de Democratische president Bill Clinton genoemd en geprezen wordt voor zijn persoonlijke leiderschap.
Coe geeft een dubbele boodschap weer: de organisatie is niet eens echt een organisatie. Het is een conservatieve groep die onder de radar wil vliegen. Maar elke maand ontmoeten ze leden van het Amerikaanse Congres in een hotel in Washington, waar Coe mensen weet te overtuigen van zijn missie om religie weer in de regering te plaatsen - zolang de organisatie onzichtbaar blijft.
Voor een documentaireserie bevat The Family vrij veel gedramatiseerde scènes. Toch dient het een noodzakelijk doel. Want zelfs met de beschikbare informatie over de deelname van actieve leden van de organisatie, blijken er toch vrij weinig foto’s en video’s over de geheimzinnige beweging te bestaan. Hoewel er blijkbaar wel een papieren spoor is, zoals de gelovige Luke die Sharlet rekruteerde stelt: ‘Voor een geheim genootschap is er veel papierwerk.’
The Family biedt een fascinerende inkijk in een geheime wereld waar macht en religie intrinsiek met elkaar verbonden zijn.
The Family S01, vanaf 9 augustus 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!