Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Expanse S04E01-04: de reis is nog lang niet voorbij

  •  
12-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
The Expanse S04
Amazon redde The Expanse van een voortijdige ondergang. Gelukkig maar. Wat betreft boeken hebben we nog materiaal genoeg!
Mijn allereerste kennismaking met de boekenserie The Expanse (van James S.A. Corey, pseudoniem van schrijversduo Ty Franck en Daniel Abraham, die ook meeschrijven aan de serie) kwam door een aanbeveling vanuit een, voor mij, onverwachte hoek: een ‘blurb’ van George R.R. Martin (Game of Thrones) op een van de boeken. Hij noemde Leviathan Wakes, deel een uit de serie, een ‘kickass space opera’, een ‘interplanetair avontuur precies zoals het geschreven moet worden’.
Toch is de keuze voor Martin niet eens zo onbegrijpelijk. De verhalen hebben wel wat weg van die uit Game of Thrones, zelfs al speelt de een zich af in de toekomst, en de ander in de tijd van paard en wagen. Ze spelen zich allebei af in een zeer uitgebreid en al even gedetailleerd universum, hebben allebei een scherp en meedogenloos oog voor menselijke zwakheden, en bevatten het dreigende gevaar van een mysterieus kwaad. In The Expanse wordt niet om een fysieke troon gestreden, maar de strijd om de macht is altijd voelbaar.
The Expanse S04
Aan het begin van de serie (zowel de boeken als tv) is er een voorzichtige vrede tussen de drie belangrijkste facties: Aarde, Mars en de Belt (de Asteroïdengordel). Leuk weetje: het originele idee voor de boeken startte ooit als een multiplayer-videogame, waarin je aan de start kon kiezen wie je speelde: Aardbewoner, Marsman of ‘Belter’. Aarde heeft het het makkelijkst. De lucht is gratis, werken is een optie. De bewoners van Mars staan op de tweede rang, zij moeten werken voor hun lucht. Voor de Belters - die hun eigen dialect spreken - is het echt sappelen, zij zijn voor alles afhankelijk van de rest.
The Expanse S04
Al snel raakt het machtsevenwicht uit balans. Zeker aan het einde van het derde seizoen, wanneer via een buitenaardse ruimtepoort opeens duizenden leefbare planeten beschikbaar zijn gekomen. Dat merkt ook Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghadashloo, Grimm, House of Sand and Fog), de staatssecretaris van de Verenigde Naties, een bikkelharde tante die kan vloeken als een bootwerker. De poort naar nieuwe werelden biedt kansen om de superioriteit van Aarde en Mars op de proef te stellen, iets dat graag wordt uitgetest door de militante Belter Marco Inaros (Keon Alexander, Impulse, Tyrant).
The Expanse S04
En wie bevindt zich, wederom, in het heetst van de strijd? Inderdaad, kapitein James Holden (Steven Strait, 10.000 BC, Magic City). Holden heeft er namelijk een handje van altijd net in de buurt te zijn wanneer er iets gewichtigs gebeurt, zoals een interplanetaire Forrest Gump. Of Jessica Fletcher uit Murder, She Wrote.
The Expanse S04
Samen met zijn vaste crew van de Rocinante, navigator Naomi Nagata (Dominique Tipper), piloot Alex Kamal (Cas Anvar, The Strain) en manusje van alles Amos Burton (Wes Chatham, The Hunger Games, The Unit) krijgt hij van Avasarala de opdracht om naar een van de nieuwe planeten, genaamd New Terra, af te reizen om daar de vrede te bewaren tussen de kolonisten en de net gearriveerde wetenschappers en militairen, waaronder Adolphus Murtry (Burn Gorman, Pacific Rim, TURN, Torchwood). De nieuwkomers worden door de kolonisten niet met open armen ontvangen. Zij vrezen, terecht, dat de zendelingen gestuurd zijn om hun aanspraak op de kostbare mineralen die zich onder de grond bevinden aan te vechten.
The Expanse S04
Maar Holden is niet alleen op de planeet op verzoek van Avasarala, maar ook in oprdacht van een hallucinatie in de vorm van vroegere bekende Joe Miller (Thomas Jane, Deep Blue Sea, The Mist). Miller was ooit een detective, tot hij in seizoen twee het leven liet, maar wordt nu gebruikt als koerier van de protomolecule, een stukje overgebleven technologie van een angstaanjagend hypergeavanceerd buitenaards ras, dat ook de maker was van de ruimtepoort. Maar er bevindt zich een nog enger buitenaards wezen ergens in het heelal: de entiteit die ooit de bedenkers van de protomolecule vakkundig, en met planeten en al, heeft uitgeroeid. ‘Joe Miller’ denkt dat een belangrijke aanwijzing op New Terra te vinden is.
The Expanse begon ooit op zender Syfy, waar de serie na drie seizoenen werd geannuleerd. Amazon en een trouwe schare fans zorgden ervoor dat er nu toch een vierde, en straks zelfs nog een vijfde, seizoen aankomt. Aan gebrek aan materiaal zal het in ieder geval niet liggen: de boekenserie bestaat inmiddels al uit maar liefst acht delen (er staat nog een laatste, negende, deel in de planning). Net als in de boeken is het fijn om te zien dat de personages ook in de serie interessanter worden, naarmate het verhaal vordert. The Expanse vindt nuances in zelfs de meest schurkachtige personages. Heilig boontje Holden is van allemaal misschien wel het minst interessant. Een van de mooiste ontwikkelingen – die niet terugkomt in de boeken – is die tussen Belters Camina Drummer (Cara Gee) en Klaes Ashford (David Stathairn, Billions, Good Night and Good Luck). In seizoen drie waren ze elkaars concurrenten, nu zitten ze perfect op één lijn, zeker waar het gaat om het gevaar van Marco Inaros, die nog een geschiedenis heeft met Naomi Nagata.
The Expanse S04
The Expanse is, net als Game of Thrones, geen serie waar je gewoon makkelijk middenin kunt vallen. Maar er is goed nieuws: alle seizoenen staan op Amazon Prime Video. Dus hou je agenda deze kerst vrij, en geniet ervan!
The Expanse S04, vanaf 13 december 2019 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!