Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Exchange S01E01-02: jetsetterig en feministisch

  •  
08-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
The Exchange
Eerste Netflix Original uit Koeweit draait om twee moedige vrouwen die aan het einde van de jaren tachtig de door mannen gedomineerde beurs opstomen.
Foto credits: Netflix
Het is 1987. Aan de vooravond van de invasie van Koeweit door het leger van Saddam Hussein proberen twee vrouwen in Koeweit-Stad het mannenbolwerk dat de beurs is te penetreren. Farida (Rawan Mahdi) is onlangs gescheiden en moet zo snel mogelijk manieren zien te vinden om zichzelf en haar tienerdochter te kunnen bedruipen. Haar puissant rijke ex is namelijk niet van plan om onder meer de schoolkosten op te hoesten. In haar nicht Monira (Mona Hussain) vindt Farida een medestander. Ook Monira wil graag bakken met geld verdienen. Dus belanden de vrouwen al snel op de beursvloer.
Daar worden ze met argusogen aangekeken. Veelal genegeerd. Veel beurshandelaren zien niets in de komst van vrouwen in dit old boys network. Maar vooral Monira werpt zich pijlsnel op als een gewiekste sjacheraar. Zo weet ze geheime informatie over een aandelendeal te verkrijgen van een ervaren mannelijke collega, waarmee de twee dames hun slag proberen te slaan.
The Exchange
The Exchange komt uit de koker van activist en actrice Nadia Ahmad, die samen met scenarist Adam Sobel een feministische reeks wilde neerzetten, waarin wordt teruggeblikt op een tijd toen de verhoudingen tussen mannen en vrouwen misschien nog ietsjes anders lagen. Hoewel de serie ook lijkt te zijn gemaakt om de kijker op de genderongelijkheid van nu in Koeweit en het Midden-Oosten te wijzen. Het is alleen jammer dat die boodschap wordt gegoten in een uiterst melodramatische vorm, met mooie mensen wier handelingen voortdurend worden begeleid door klassieke muziek.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Exchange
En in de eerste twee afleveringen wordt nauwelijks gereflecteerd op het leven in de lagere klassen in het Koeweit van toen. Misschien wel omdat men graag droomt van de rijkdom die sommige personages ten deel is gevallen. Maar dat zorgt er wel voor dat The Exchange erg jetsetterig aanvoelt.
The Exchange S01, vanaf 8 februari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!