Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Endless Night: hoe vrolijke avond in vuurzee veranderde

  •  
26-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
The Endless Night
De waargebeurde Braziliaanse serie draait om een brand in een discotheek in Santa Maria waarbij 242 mensen om het leven kwamen.
Foto credits: Guilherme Leporace / Netflix
Het kijken van The Endless Night zal bij veel Nederlanders herinneringen bovenbrengen aan nieuwjaarsnacht 2001, toen in Volendam een soortgelijk feest binnen een paar seconden in een vlammenzee veranderde en een groot aantal jonge mensen het leven kostte. De meest beklemmende scène van de sterke serie is de reconstructie van de brand in de discotheek, halverwege de eerste aflevering.
Het tempo waarmee het vuur zich verspreidde, de gesloten nooduitgangen en de chaos vol dronken mensen in blinde paniek hebben de makers beangstigend realistisch in beeld gebracht. Iedereen die weleens naar een concert of feestje gaat, snapt dat je op zo'n moment geen kant op kan. Mensen worden vertrapt, er is geschreeuw, en de rook ontneemt alle feestgangers het zicht op de uitgang. Niet het vuur zelf, maar vooral de rook kostte veel tieners het leven.
The Endless Night
De rest van de serie belicht vooral het rouwproces en de nasleep voor de slachtoffers en nabestaanden. Wie droeg schuld voor het incident? De band die het vuurwerk tegen het isolatiemateriaal hield? De eigenaar van de club? De slachtoffers proberen ondertussen te revalideren en hun levens weer op te pakken – net als de rechtszaken een lang, slepend, moeizaam proces.
The Endless Night
Ondanks de knappe en integere manier waarop deze hele lijdensweg – grotendeels gebaseerd op ware feiten, deels fictief – is gereconstrueerd, voelt The Endless Night uiteindelijk toch net te simpel aan. De makers blijven heel slim weg van het grote melodrama en proberen als dat nodig is netjes afstand te houden. Maar er is, misschien mede door het grote aantal personages, geen ruimte voor grijstinten. Zodra iemand in beeld verschijnt, is duidelijk wie goed of slecht is: slachtoffers en ouders goed, iedereen die in de nachtclub werkte droeg schuld en is dus slecht.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Endless Night
Maar tegelijkertijd is dat misschien ook niet het doel van deze serie geweest. The Endless Night is vooral een eerbetoon aan de overledenen en een waarschuwing om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen.
The Endless Night S01, vanaf 26 januari 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!