de Lagarde

The Durrells in Corfu S04E01: optimisme overheerst

  •  
17-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Durrells in Corfu S04
Slotstuk van zonnig familiedrama is slapstickerig en speels.
Het is 1939 en de Tweede Wereldoorlog is aanstonds. De kamers op de bovenverdieping van de residentie van de familie Durrell op Corfu zijn eindelijk klaar om verhuurd te worden. Het duurt niet lang voordat de tweede betalende klant – naast de onuitstaanbare Basil (Miles Jupp) – zich aandient. Het is een Griekse antifascist die zich voordoet als romanschrijver, omdat hij wordt gezocht door de politie. Matriarch Louisa (Keeley Hawes) en haar kinderen komen hier vrij snel achter. Wat nu? Ze willen toch niet een crimineel beschermen? Maar de Griek blijkt een – soort van – goede daad te hebben gepleegd door een neonazi te vermoorden.
Dus bekokstoven de Durrells met hulp van Spiros (Alexis Georgoulis) – met wie Louisa nog steeds gebrouilleerd is – een plan. De Griek zal met een bootje het eiland in het geniep moeten verlaten. Als de politie vervolgens onaangekondigd het landgoed van de familie betreedt, dan betonen Larry (Josh O’Connor) en Leslie (Callum Woodhouse) zich meesters in de afleidingsmanoeuvre. De makers brengen dit alles op lichtzinnige wijze, waardoor de eerste aflevering van het vierde seizoen nogal slapstickerig oogt. Dat is evenwel de bedoeling: The Durrells in Corfu moet behapbaar blijven. Voor diepzinnig drama is het aan de Ionische Zee véél te heet.
Maar voor liefdesaffaires is de temperatuur precies goed. Zodoende zien we hoe Leslie opnieuw een knappe vrouw treft en hoe Larry twee logees ontvangt. En dan is er natuurlijk de lome dynamiek tussen Louisa en Spiros, waardoor de vraag rijst: wanneer gaan ze nu eens met elkaar naar bed? Intussen ontfermt Gerry (Milo Parker) zich over een uil die niet zal misstaan in de dierentuin die hij voor ogen heeft. En Margo (Daisy Waterstone) overweegt een beautysalon te beginnen. Omdat ze als vrijgevochten vrouw écht geen hersenloos werk wil doen – want ook aan feministische kwinkslagen ontbreekt het niet in huize Durrell.
Zo zien we in het slotstuk hoe de kinderen van Louisa een stuk wijzer zijn geworden. In een wereld die op het punt staat drastisch te veranderen, waardoor de toekomst voor de Durrells nog onzekerder wordt. Maar wie het op Corfu maakt, kan het overal maken, lijkt de boodschap in het Britse drama waarin optimisme overheerst.
The Durrells in Corfu S04, vanaf 13 november 2020 op NPO Plus en vanaf 18 november op NPO 2 en op NPO Start.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!