Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Defeated S01E01-02: goed gecaste historische thriller

  •  
22-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1158 keer bekeken
  •  
The Defeated
Taylor Kitsch speelt een Amerikaanse politieagent in het Berlijn van 1946 in spannende intrige.
De New Yorkse politieagent Max McLaughlin (Taylor Kitsch) belandt in 1946 in de Amerikaanse Zone in Berlijn. Het is zijn taak om een groep politieagenten op te leiden en orde te scheppen in de chaos die in de Duitse hoofdstad is ontstaan na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wetteloosheid prevaleert; criminele bendes controleren de straten. McLaughlin wordt aangesteld op het politiebureau van commissaris Elsie Garten (Nina Hoss) en haar ‘vogelverschrikkers’. Politieagenten worden zo genoemd omdat ze geen uniforms hebben en dus een bijeengeraapt, geïmproviseerd outfit dragen tijdens hun werk.
McLaughlin kan meteen aan het werk als twee Russische soldaten ineens wild om zich heen beginnen te schieten, enkele straten verderop. De diender toont zijn moed, houdt de mannen aan, en neemt vervolgens de tijd om z’n nieuwe collega’s uit te leggen hoe je een plaats delict onderzoekt. Maar protocollen naleven, daar is in Berlijn, waar mensen tussen de brokstukken leven en je een 'Poolse maagd kan kopen voor een blik bonen', vaak geen tijd voor. Sowieso bestaat het politiewerk uitsluitend uit moord- en verkrachtingszaken: voor andere criminaliteit neemt men niet eens de moeite om aangifte te doen. Dus moet McLaughlin roeien met de riemen die hij krijgt toegewezen.
En ondertussen is hij zelf op zoek naar z’n broer Moritz (Logan Marshall-Green): een soldaat die een jaar eerder vermist is geraakt.
The Defeated
Scenarioschrijver Måns Mårlind moet vast geweten hebben dat het leven in Berlijn in 1946 – Praag doet in The Defeated uitstekend dienst als de Duitse hoofdstad - een uitstekende invalshoek is voor een televisiethriller. Alleen al in de eerste aflevering worden de nodige intriges geïntroduceerd: een machtswellustige Russische officier houdt er dubieuze praktijken op na; een arts die vrouwen helpt met soa’s lijkt iets op zijn kerfstok te hebben. Niets is wat het lijkt. En ook McLaughlin laat nog niet het achterste van zijn tong zien – ook hij lijkt iets smeuïgs te weten.  
The Defeated
Acteur Kitsch acteert die geheimzinnigheid met verve, en ziet er eigenlijk altijd uit als iemand die iets – al is het iets ondeugends – te verbergen heeft. The Defeated is sowieso uitstekend gecast: Hoss is een Duits acteerkannon en ook Sebastian Koch ( Das leben der anderen , 2006) geeft acte de présence. Dus wordt er ook regelmatig Duits gesproken en mogen we aanhoren hoe Kitsch dat eigenlijk doet – een beetje houterig, maar toch. Niettemin is dat ook verfrissend, zo’n coproductie met Duitsers en een Amerikaan, gefilmd in Tsjechië en geschreven door een Zweed. Graag meer van zulke samenwerkingsverbanden.
The Defeated S01, vanaf 23 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!