Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Collapse S01E01-02: intrigerende apocalypstelevisie

  •  
31-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
The Collapse
In knap gemaakte anthologiereeks is te zien hoe wereldcatastrofe eruitziet voor de inwoners van Frankrijk.
Foto credits: Les Parasites
In de achtdelige Franse dramareeks The Collapse ( L'effrondrement ) verbeelden de makers hoe het eruitziet als een ramp zich aandient in Frankrijk. De eerste aflevering staat in het teken van Omar (Bellamine Abdelmalek): een kassamedewerker van een supermarkt die met lede ogen aanziet hoe steeds meer producten uitverkocht raken. Nee, er zijn geen tampons meer, en ook geen chocopasta. Telkens moet hij de klanten teleurstellen. Ondertussen verergert de sfeer in de winkel, terwijl op televisies die in de gangpaden hangen alleen maar ellende te zien is. Wat eerst nog oogt als een betrekkelijk onschuldige dag escaleert vervolgens al snel in een chaos.
Als de toekomst onzeker is, dan gaan mensen plunderen. Ook als er beveiligers in de supermarkt staan. In The Collapse is te zien hoe dat gaat: niet iedereen stroomt en masse de winkel binnen, maar op een gegeven moment besluiten een paar jongeren niet te betalen. Misschien wel omdat ze het geld ook niet hebben. Wat de makers vervolgens laten zien is dat alle regels, alle normen en waarden, als sneeuw voor de zon verdwijnen zodra de ellende losbarst. Een fascinerende studie is de dramareeks in die zin. Eentje die ook oogt als een zombieserie zonder zombies.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Collapse
Vrijwel alle scènes zijn gefilmd vanaf de schouder van de cameraman, waardoor het geheel een zekere urgentie krijgt. Alsof je naar een documentaire zit te kijken. Dat is natuurlijk ook het effect dat de scenaristen willen sorteren: de kijker erop attenderen dat de toekomst er zo uit kan zien. De benzinetekorten waar in de eerste aflevering op wordt gezinspeeld zijn bijvoorbeeld in de tweede aflevering – die zich afspeelt bij een tankstation – weer te zien. Een ramp brengt een kettingreactie teweeg. En vrijwel niemand ontkomt eraan. The Collapse is intrigerende apocalypstelevisie.
The Collapse S01, vanaf 31 oktober 2022 wekelijks op NPO 3 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!