Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Chosen S01E01-02: sfeervol en uniek

  •  
14-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
578 keer bekeken
  •  
The Chosen
Dallas Jenkins vat de mirakels van Jezus in de vorm van een niet onaardig kostuumdrama dat niet al te plechtstatig aanvoelt.
De Amerikaanse filmmaker Dallas Jenkins wilde met The Chosen graag de profeet Jezus laten zien ‘door de ogen van de mensen die hem ontmoetten’. Zijn geesteskind moest in die zin ‘persoonlijk, intiem en onverwijld’ worden. Dat bleek van meet af aan een beproeving: de serie is namelijk niet geproduceerd door een televisieproductiebedrijf maar het resultaat van een intensieve crowdfundingcampagne. Maar liefst 40 miljoen dollar – naar verluidt een nog niet door andere projecten geëvenaard bedrag - werd ingezameld voor het eerste seizoen. Zodoende kan je The Chosen qua productiewijze kwalificeren als een vreemde eend in de bijt in televisieland. Maar Jenkins' project is ook een voorbeeld van de aanhouder wint.
Bovenal is The Chosen gratis te zien op internet. Inclusief het derde seizoen, waarvan momenteel elke week een aflevering online verschijnt. Maar je kan de reeks dus ook in Nederland online bij de NPO zien.
De eerste aflevering speelt zich af in de eerste eeuw, in Kafarnäum (gelegen in het huidige Israël), en draait onder meer om twee Joodse vissers die overwegen hun collega’s – die tijdens de sjabbat vissen, een verboden aangelegenheid – te verraden, zodat hun schulden kunnen worden ingelost. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor Maria Magdalena (Elizabeth Tabish): een vrouw die wordt getormenteerd door een demon. Farizeeër Nicodemus (Erick Avari) wordt gevraagd om bij haar een exorcisme te verrichten, maar slaagt niet. Aan het einde van de aflevering verschijnt Jezus (Jonathan Roumie) ten tonele, die Magdalena van haar kwaal verlost.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Dit alles oogt sfeervol en niet al te plechtstatig. Hoewel de acteurs – veelal katholiek en afkomstig uit de theaterwereld – wel af en toe groter dan het leven acteren. Maar dat mag ook; dat hoort bij de spirituele impact van het verhaal. Niettemin voelt The Chosen af en toe een beetje zielloos; misschien wel omdat het in sommige aspecten aan échte ervaring uit de televisiewereld ontbreekt – tja, dat krijg je als je iets los van het establishment wil doen. Toch weet Jenkins zijn ambities wel degelijk uit te voeren: The Chosen is een niet onaardig kostuumdrama dat zeker voldoet aan de predicaten ‘persoonlijk’ en ‘intiem’.
The Chosen S01, vanaf 15 december 2022 wekelijks op NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!