Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Bridge S04E04: een bloedbad vol schuld

  •  
28-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
The Bridge 404
De link tussen de drie moorden wordt – hoewel wat plots – dan eindelijk gelegd in een bijzonder grimmige aflevering waarin het aantal slachtoffers oploopt.
(Let op; recensie bevat spoilers!)
Fijn dat we eindelijk weten hoe Saga aan haar meest gekoesterde bezit, haar Porsche 911 uit 1978, is gekomen; haar leraar wedde dat ze de politieschool niet zou afmaken. Saga stelde hem in het ongelijk en rekende af met vooroordelen (na hem zouden nog vele anderen volgen) door eerste van haar klas te worden en triomfantelijk de sleutels in ontvangst te nemen. ‘Wat een idioot’, mompelt Henrik.
Ook weten we nu waar Taariq het pistool voor nodig had: om Morgan Sonning te chanteren. In zijn zwarte Audi werd Margrethe opgepikt – maar wie was de bestuurder? Morgan en zijn vrouw, die toevallig ook in dezelfde liefdadigheidsinstelling als Margrethe zit, waren namelijk op een cruise. Waar ze toevallig contant voor betaald hadden. En terwijl ze toevallig hun mobiele telefoons thuis hadden gelaten. Opmerkelijk.
 
Taariqs chantage helpt hem echter niet de Zweedse grens over. Hij gijzelt een douanebeambte en nadat Saga hem verzekert dat hij ook in Zweden geen asiel zou kunnen aanvragen, schiet hij zichzelf door het hoofd, waarmee het dodenaantal op drie komt te staan.
6142.w1898.0.7c9e314
Nummer vier volgt vrij snel: na een geslaagde niertransplantatie staat Leonora op het punt ontslagen te worden uit het ziekenhuis, totdat een terror clown een onbekende vloeistof bij haar inspuit. Haar vader William krijgt een video, met de boodschap een aanzienlijk bedrag te betalen voor het tegengif, die per drone wordt bezorgd. Hij racet terug naar het ziekenhuis, rent langs de verpleegsters die haar net hebben gestabiliseerd en dient haar het middel toe. Het blijkt slangengif te zijn, en William moet noodgedwongen toekijken hoe zijn dochter door zijn toedoen overlijdt aan een hartstilstand. Meedogenloos.
Ondertussen komt Jonas verrassend moreel uit de hoek en schiet hij Saga te hulp als er gaten in haar geheugen vallen. Komt het door de zwangerschap, of is er meer aan de hand? Niels is bezig met een groot verbrandingsritueel. Christoffer lijkt even te kunnen ontspannen wanneer Frank hem leert schieten, maar dan komt Dan alweer om de hoek kijken. Op zijn zachtst gezegd is hij waarschijnlijk niet blij met de vervangende vaderrol die Frank zichzelf heeft aangemeten.
De zusjes hebben Henriks huis leeggeroofd, en hebben zelfs de kettinkjes van zijn dochters meegenomen. De jongste lijkt aan verlatingsangst te lijden, maar gelukkig is haar grote zus er altijd om haar te beschermen. Een rol waarin Saga zich kan verplaatsen, maar Julia is volgens haar een betere zus dan zij ooit geweest is.
6143.w1898.0.3cab7d2
De dood van Taariq brengt veel teweeg. De twee hoofdpersonages verwerken schuld en trauma op twee totaal verschillende, contrasterende manieren. Saga reageert nuchter en rationeel; zijn dood had toch niet voorkomen kunnen worden. Anders had hij zich waarschijnlijk doodgeschoten in het gevang, zegt ze bot. Bovendien helpt het haar om eindelijk de link te leggen tussen de drie doden, hoewel die link wel wat plots komt. Tussen neus en lippen door vertelt Saga dat het alle drie doodstraffen zijn: steniging, injectie en elektrocutie. Vier staan er ons nog te wachten: ophanging, gaskamer, onthoofding en het executiepeleton.
Henrik voelt zich echter wél verantwoordelijk voor Taariqs dood. Samen met het abrupte afscheid van de meisjes wordt het hem allemaal wat teveel, en zoekt hij zijn dealer weer op om pillen te kopen. Voordat hij ze kan innemen, staat Saga echter weer op de stoep met een voor haar genereus voorstel: ze wil de baby wel baren en deze dan aan hem geven, zodat hij zijn dochters kan vervangen. Ze wil niets met het kind van doen hebben. Maar, voegt ze daaraan toe: we kunnen nog wel af en toe seks hebben.
The Bridge S04 is nu te zien op NPO Start Plus en is vanaf 1 oktober ook terug te kijken bij Ziggo Movies & Series. Lees onze recensies van de overige afleveringen:
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!