Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Boys in the Boat: oubollige feelgoodfilm

  •  
29-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
the-boys-in-the-boat_dANxLL

© MGM Studios

George Clooney presenteert in patriottistisch historisch drama de bijzondere triomf van de Amerikaanse roeiers op de Olympische Spelen van 1936.

George Clooney verbeeldt in zijn nieuwste film de bijzondere triomf van een legendarisch sportteam. Op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn behalen de Amerikanen van de mannen-acht de gouden medaille. Ze komen van ver; de atleten zijn namelijk studenten aan de universiteit van Washington. En die universiteit heeft, zo is te zien in de film, helemaal geen groot budget voor professionele sportactiviteiten. Maar wel een coach met een plan én doorzettingsvermogen. Joel Edgerton speelt Al Ulbrickson, de man die zijn pupillen naar succes wil leiden.

Het verhaal wordt getoond vanuit het perspectief van Joe Rantz (Callum Turner): een begin-twintiger die het al vanaf zijn dertiende levensjaar alleen moet zien te rooien. Hij voegt zich na een lange selectieperiode bij het roeiteam omdat hij simpelweg geld nodig heeft om zijn colleges te kunnen betalen. Uiteraard ontwikkelt Rantz zich al snel tot een beer van een roeier. En Ulbrickson krijgt zoveel vertrouwen in Rantz en zijn bootgenoten, dat hij de jongere garde verkiest boven de oudere atleten die eigenlijk naar de spelen zouden gaan.

the-boys-in-the-boat_k9VH1y

© MGM Studios

Maar dat is allemaal bijzaak. The Boys in the Boat is vooral een oubollige film waarin patriottistisch sentiment weer eens ter sprake wordt gebracht. De vrije Amerikanen nemen het (onder meer) op tegen de blonde nazi’s. Uit niets valt te concluderen dat Clooney het verhaal, dat is gebaseerd op het boek van Daniel James Brown, naar het heden wilde trekken. In sommige opzichten, en met een beetje fantasie, zou je bijna kunnen stellen dat The Boys in the Boat in al zijn ongecompliceerdheid bijna oogt als een jarendertigfilm. Een gemankeerde, historische feelgoodfilm.

The Boys in the Boat, vanaf vrijdag 29 maart 2024 bij Amazon Prime Video

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!