Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Bleeding Edge: hebzucht in de Amerikaanse medische industrie

  •  
29-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
The Bleeding Edge
The Bleeding Edge onthult de praktijk van ongeteste medische apparatuur en winstbejag in de Amerikaanse gezondheidszorg.
In de afgelopen decennia heeft de industrie voor medische apparatuur een sterke toename gezien in de uitvinding van apparaten. Producten zoals pacemakers, heup-implantaten, permanente spiraaltjes en robotchirurgen vormen samen een markt van ruim 400 miljard dollar. In de documentaire The Bleeding Edge worden verscheidene medische apparaten onthult die wegens lakse regulering vele levens hebben verwoest.
Nieuwe medische apparaten die op de markt komen worden in de praktijk onvoldoende getest. Het goedkeuringsproces van de FDA (het agentschap van de federale overheid dat de kwaliteit van voeding en medicijnen waarborgt), het zogenaamde 510(k)-systeem, bepaalt dat een nieuw medisch hulpmiddel zonder testen kan worden goedgekeurd als het gelijkwaardig is aan een bestaand apparaat – zelfs als dat voorgaande apparaat is teruggeroepen. Maar de FDA is niet de enige schuldige; een heel systeem van vertegenwoordigers uit de industrie, onervaren artsen en een inefficiënt zelfrapportagesysteem dragen bij aan het probleem.
6191.w1920.0.4d3ad27
The Bleeding Edge werpt een intieme blik op de levens en medische complicaties van patiënten die hun vertrouwen in hun artsen hadden gesteld, om vervolgens verraden te worden. Het is opmerkelijk hoeveel de innovatie van medische apparaten, gecombineerd met het falen van het systeem, specifiek vrouwen heeft beïnvloed. Het anticonceptiemiddel Essure veroorzaakt sterilisatie door het aanzetten van littekenweefsel in de eileiders. De documentaire toont vrouwen die een veelvoud van bijwerkingen hebben ervaren die onder meer leiden tot overmatig bloeden, hysterectomieën, en uiteindelijk verwoeste levens.
6190.w1920.0.70e29e4
De Oscar-genomineerde regisseur Kirby Dick (The Invisible War) maakt voor elk van de medische voorbeelden gebruik van een reeks casestudies, zodat de incidenten binnen de medische industrie in een bredere context worden geplaatst. Door misleidende advertenties te deconstrueren maakt Dick duidelijk hoe gemakkelijk het publiek kan worden misleid binnen de grenzen van de wet.
6189.w1920.0.0d47e6a
Voorlopig is er geen oplossing: een verzekeringssector die weigert bepaalde procedures te dekken (ongeacht de oorzaak), stijgende verzorgingskosten, en de lopende strijd voor het recht op gezondheidszorg. De documentaire geeft een helder beeld van hoe de Amerikaanse gezondheidszorg een miljarden-industrie is die in stand wordt gehouden door de FDA, een regering die opereert onder de grillen van lobbyisten, en machtige bedrijven die de industrie blijven voeden.
The Bleeding Edge laat haarfijn zien hoe een obsessie voor winst de Amerikaanse gezondheidsindustrie aantast.
The Bleeding Edge, vanaf 27 juli 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!