Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Best of Stand-Up 2020: vluchtig en schreeuwerig

  •  
31-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Jerry Seinfeld: 23 Hours to Kill
Jaaroverzicht van stand-up voorstellingen bevat een paar hoogte- en vooral veel dieptepunten.
Netflix is gaandeweg de place to be geworden voor komieken. Het videoplatform heeft de centen; de komieken de grappen. In The Best of Stand-Up 2020 is deze ontwikkeling te zien: fragmenten uit zo’n 20 voorstellingen passeren de revue. De humoristische collage begint sterk, met Jerry Seinfeld die zich afvraagt wat nu eigenlijk het idee is dat schuilgaat achter een dinerbuffet: ‘Zaken die vreselijk zijn nog erger maken? Een salade met een dot ijs erop?’ De veteraan maakt met verve van iets kleins iets groots, zijn onvervalste expertise. Dan volgt Leslie Jones die op stoïcijnse wijze uitlegt dat 42-jarige mensen anders bidden dan kinderen. ‘Oh lieve heer, laat me geen soa’s krijgen.’
Best of Stand-Up 2020
Het zijn geestige momenten die naar meer smaken; in dat opzicht is The Best of Stand-Up 2020 een slim initiatief, want de volledige shows zijn eveneens aanwezig in de catalogus. Tegelijkertijd is dat ook het grote nadeel van dit jaaroverzicht: het ontbreekt aan nuance. Waar komieken in hun eigen uur ruimschoots de tijd nemen voor openbaringen en bedachtzame contemplaties is dat in een grappencarrousel onmogelijk. Waardoor veel van de passages na Seinfeld en Jones van het kaliber schreeuwerig, hysterisch en vluchtig zijn. En sommige komieken proberen door hun stem te verheffen te verbloemen dat hun anekdote allesbehalve geestig is.
Best of Stand-Up 2020
Ook is er een groot verschil in niveau. Er zijn beginnende grappenmakers waarvan je nu al weet dat ze waarschijnlijk niet zullen doorbreken omdat ze een zekere authenticiteit missen, versus de Nikki Glasers en de Bert Kreischers van deze wereld, die al een groot publiek aan zich hebben gebonden. In die zin had de curator van The Best of Stand-Up 2020 iets kritischer mogen zijn, en de échte hoogtepunten moeten verzamelen, die ook ietsjes langer zouden mogen duren – in plaats van de paar minuten die elke artiest nu krijgt toebedeeld. Het jaaroverzicht is dan ook geen ‘special of the specials’ geworden, maar een show met een paar hoogte- en veel dieptepunten.
The Best of Stand-Up 2020, vanaf 31 december 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!