Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Bay S03E01-02: meer diversiteit zet kustplaatsje op scherp

  •  
27-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2844 keer bekeken
  •  
the_bay_series_3_episode_1_01

Fans zullen even moeten wennen aan een nieuwe hoofdrolspeelster. Diversiteit is een belangrijk thema in een seizoen dat verder bekend terrein betreedt.

Foto credit: ITV / Tall Story Pictures

'En ik dacht dat ik een rustig leventje zou krijgen', verzucht rechercheur Jenn Townsend (Marsha Thomason) nadat er op haar eerste werkdag een verminkt lijk aanspoelt in Morecambe Bay. Ze wordt direct in het diepe gegooid als ze de rouwende moeder van de tienerjongen moet troosten.

Met de komst van Townsend wordt het politieteam van het kustplaatsje een stukje diverser. En ook op school is het voor de lokale jeugd wennen dat er nu kinderen van kleur in de klas zitten. Het voorziet de succesvolle ITV-serie van een nieuwe laag – een slimme zet van showrunner Daragh Carville, nadat hoofdrolspeelster Morven Christie afscheid nam van de serie.

Racisme zou trouwens ook een rol kunnen spelen bij de gewelddadige dood van Saif Rahman, een jongen met een moslimachtergrond. Langzaam wordt de kijker meegevoerd in de tradities van het gezin en de problemen waar ze tegenaan lopen in het overwegend witte stadje. Meer diversiteit binnen het gezin dient zich aan in de vorm van Jamal, de dove broer van de overleden Saif. Dat de dove acteur Nadeem Islam 25 is en eigenlijk dus te oud is om een tiener te spelen, is de makers vergeven. Hij steelt de show in zijn scènes met rechercheur Karen Hobson (Erin Shanagher), die ook gebarentaal blijkt te kennen.

De zaak ontvouwt zich redelijk volgens een bekende formule. Binnen twee afleveringen lijkt bijna iedereen binnen de gemeenschap er een geheime agenda op na te houden en lijken meerdere verdachten een prima motief te hebben gehad. In de boksring maakte de jongen talloze vijanden – en was hij nou ook betrokken bij het verhandelen van drugs?

Natuurlijk zit het rechercheteam niet direct op het juiste spoor – er moeten uiteindelijk zes afleveringen gevuld worden. Toch gaat het goed verzorgde derde seizoen van The Bay nog nergens heel urgent aanvoelen. Ondanks de diversiteit en andere actuele thema’s die zich aandienen, zoals de economische problemen waar de coronalockdowns sommige ondernemers mee hebben opgezadeld.

The Bay S03, vanaf zaterdag 27 mei 2023 op NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!