Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Accident S01E01: mat rampendrama

  •  
26-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
460 keer bekeken
  •  
The Accident
The Accident heeft een sterk startpunt: een noodlottig ongeval legt een heel dorp lam. Maar alleen dat is niet genoeg.
Foto credits: The Forge en all3media international
De titel van de miniserie zegt het al. De rust in een slaperig dorpje ergens in Wales zal snel ruw verstoord worden door een ongeluk. Dan blijft natuurlijk de vraag: wie gaat er getroffen worden? Aflevering een brengt al snel het antwoord: iedereen. Bij een explosie in een nog niet operationele fabriek vallen onverwacht ook tientallen menselijke slachtoffers. De hele buurt is in diepe rouw. Maar was het een noodlottig ongeval, of toch nalatigheid?
Op papier heeft The Accident een hoop pluspunten: het heeft een groot drama, een ervaren regisseur (Sandra Goldbacher, The Hour, Victoria ) en schrijver (Jack Thorne, This is England), en ook nog eens twee powervrouwen in de hoofdrol: Sarah Lancashire (Happy Valley) als kapster Polly en Sidse Babett Knudsen ( Borgen , Westworld ) als woordvoerder namens de fabriek.
The Accident
Toch stelt het eindresultaat teleur. Of de makers last hadden van ruimtegebrek is aan de hand van één aflevering (van de vier) moeilijk te zeggen, maar de serie neemt nauwelijks de tijd de personages goed te introduceren. Wat weten we eigenlijk van Polly en haar gezin, de centrale familie in het verhaal? Polly is kapster, haar echtgenoot Iwan (Mark Lewis Jones, de leraar van prins Charles in The Crown) verkleedt zich graag als een banaan, en hun 15-jarige dochter Leona (Jade Croot) is seksueel actief. Meer diepgang hoef je de eerste twintig minuten niet te verwachten, met als gevolg dat het moeilijk is echt mee te leven wanneer de ramp zich voltrekt.
The Accident
Andersom geldt het ook. Eén personage ontpopt zich plotseling tot een bruut, maar die ontwikkeling komt zo uit het niets dat je eerder verbaasd bent dan geschokt. De vooruitblik op aflevering twee belooft nog meer ‘schokkende’ ontboezemingen. Mits je dan niet al bent afgehaakt natuurlijk.
The Accident, vanaf 27 augustus 2021 wekelijks op NPO 2 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!