Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The 100 S06E03: meer vragen, maar weinig antwoorden

  •  
21-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
The 100 603
Een bomvolle aflevering met mythologie, tweede kansen en conflicten op Planeet Alpha.
De kinderen van Gabriël, de Primes-dynastie, en een giftige, rode slang. In de derde aflevering duiken we dieper in de wereld van Planeet Alpha, met alle bijbehorende gevaren van dien.  
The 100 603
Een terugkerend thema in de aflevering: tweede kansen. De disfunctionele groep maakt kennis met de bewoners van het heiligdom Sanctum, maar het verloopt (natuurlijk) niet vlekkeloos. Terwijl Clarke voorzichtig contact wil leggen, vecht Murphy ondertussen voor zijn leven, en is zijn lichaam volledig bedekt met zwarte aders. De koning van Sanctum, Russell Lightbourne (JR Bourne, Teen Wolf ), geeft cryptisch aan: ‘Hij is al dood.' Gelukkig is dat niet het einde, en komt er een rode slang tevoorschijn als geneesmiddel.
The 100 603
De parallellen met het tweede seizoen zijn onvermijdelijk. Er zijn namelijk vele overeenkomsten tussen Mount Weather en Sanctum: ‘vreemde’ mensen (vergelijkbaar met de Grounders ) omringen het vrachtschip, Russell Lightbourne nodigt Clarke uit voor een diner om de toekomst te bespreken (net zoals haar etentje met president Wallace), en nu heeft Jordan een crush op Delilah (Ashleigh LaThrop), een meisje uit een andere samenleving.
The 100 603
In Sanctum is er een strikt overgeërfd klassenonderscheid op basis van bloedzuiverheid. Met aan de top de Primes, ofwel de afstammelingen van de oorspronkelijke Eligius III-bemanningsleden die Sanctum koloniseerden, en daaronder de afgevallenen, dan wel de kinderen van Gabriël – een niet al te subtiele verwijzing naar de gevallen aartsengel Gabriël, die uit de hemel werd geworpen en de koning werd van de onderwereld. Het idyllische leven op de planeet wordt onderstreept door warme, kleurrijke shots van uitgestrekte velden, een florerende moestuin, en een loslopende golden retriever.
The 100 603
Tussen de bemanningsleden borrelt nog steeds de onderhuidse spanning. Raven reageert geïrriteerd wanneer Clarke instinctief de leidersrol op zich neemt – met steun van Bellamy. Murphy haalt nog steeds venijnig uit, waarop Clarke stelt: ‘Maak je geen zorgen, Murphy. De hel is groot genoeg voor ons allebei.’ Het is moeilijk om een verenigd front te vormen als er interne wrijvingen zijn. Ondertussen bij het schip lijkt het of Diyoza een goede invloed heeft op Madi, en probeert Gaia het jonge meisje te leren om de Vlam te beheersen, omdat ze in haar dromen de angstaanjagende commandant Sheidheda ziet.
Het is een solide aflevering, maar toch dient er een kleine kanttekening te worden gemaakt. Scenarist Drew Lindo grijpt weer terug naar het thema van bloedzuiverheid. Het is een herhaling van verhaalpunten die in de afgelopen vijf seizoenen al voorbij zijn gekomen. Hopelijk wordt het geen gewoonte om oude thema’s herhaaldelijk op te frissen.
The 100 603
De aflevering roept meerdere vragen op: is er leven na de dood? Heeft het universum van The 100 een hel? Wat heeft Diyoza gedaan om in de geschiedenisboeken te belanden? Hoe zijn sommige mensen op Planeet Alpha roodbloedig als iedereen op Eligius III een nachtbloed was? Het zijn in ieder geval genoeg redenen om verder te kijken.
The 100 S06, elke maandag een nieuwe aflevering op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!