Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The 100 S06E02: ontrafeling Sanctum mythologie

  •  
14-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The 100 602
De tweede aflevering overtreft de opener en ontbloot de geheimen van Planeet Alpha.
Let op, recensie bevat spoilers
Een flashback: het is 236 jaar in het verleden. De familie Lightbourne woont pas 21 dagen op Planeet Alpha, en is bezig om de flora en fauna van de wereld in kaart te brengen. ‘Sanctum’ noemt Josephine Lightbourne (Sara Thompson) de plek (en gevormde gemeenschap) waar ze zich bevinden.
The 100 602
De rode draad in de tweede aflevering is 'beleving'. Hoe zie je jezelf? Hoe zien anderen ons; en welke versie komt terug wanneer je met je angsten geconfronteerd wordt? In de seizoensopener werd al duidelijk dat op Planeet Alpha, onder de invloed van de eclips, mensen door de giftige lucht last krijgen van een geïnduceerde psychose.
The 100 602
De bemanning op Planeet Alpha bereidt zich zo goed mogelijk voor op de mogelijke gevolgen van de giftige ingeademde lucht, maar kan zich er niet aan onttrekken. ‘Jij hebt echt geen giftige lucht nodig om je vrienden te verraden, hè Clarke?’, zegt Murphy vals, voordat iedereen de strijd met zijn eigen innerlijke demonen verliest.
De psychose in Echo en Emori toont de angst dat mensen hun niet kunnen vertrouwen. Jackson is bang dat hij niet in staat is om mensen te redden. Ondertussen heeft Miller een algemene angst om dood te gaan op een vreemde planeet. Bellamy’s drang om iedereen te redden maakt hem ontzettend agressief en gevaarlijk om zijn doel te bereiken. Terwijl Clarke zelfmoord wil plegen. En Murphy? Hij worstelt vrij kort met zijn demonen en pakt de wapens op om zichzelf (en de rest) te verdedigen.
The 100 602
Ondertussen gaat het in de ruimte ook niet van een leien dakje. Op het moederschip daagt Octavia iedereen uit. In een woordenwisseling met Abby, stelt de oudere vrouw dat het verschil tussen haarzelf en Octavia is dat ze spijt heeft van het verleden. Terwijl Octavia alleen aangeeft dat als ze hadden gewonnen ze nu voor hun zonden vergeven zouden zijn - het is overigens niet geheel duidelijk waar Octavia nu precies spijt van heeft. Los van de interne worstelingen in de groep krijgt de bemanning andere problemen op hun dak: vier indringers met gasmaskers, afkomstig van Planeet Alpha, gooien rookbommen zodat iedereen verdooft raakt, en opgesloten wordt in de eetzaal. Nou ja, bijna iedereen. Raven was op de brug tijdens de overname, en ze dient snel te handelen om de situatie naar haar hand te zetten.
De seizoensopener gaf de voorzet, maar de tweede aflevering weet het doel te raken dankzij de flashbacks, en het griezelige mysterie rondom Sanctum. Het smaakt naar meer.
The 100 S06, elke maandag een nieuwe aflevering op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!