Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Thai Cave Rescue S01E01: dramatische dwarsdoorsnede van grottendrama

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
Thai Cave Rescue
Ook Netflix heeft nu een dramatisering van het Thaise grottendrama uit 2018 in huis, en niet een onaardige ook, waarin de focus ligt op de Thaise voetballers.
Amazon heeft Thirteen Lives ; Disney+ heeft The Rescue ; Netflix heeft Thai Cave Rescue. De eerstgenoemde is een aardige maar weinig verheffende speelfilm; de tweede titel is een prima documentaire; de laatstgenoemde is een miniserie. Deze drie titels hebben een ding gemeen: ze draaien om het Thaise grottendrama uit 2018, toen een voetbalteam tijdens een regenstorm diep in een grottenstelsel vast kwam te zitten. Een populair onderwerp dus.
Het interessante aan Thai Cave Rescue is dat de makers - in tegenstelling tot wat Ron Howard deed met Thirteen Lives – de focus verleggen naar de Thaise sleutelpersonages in dit drama, en de jonge voetballers in het bijzonder. Het verhaal wordt min of meer getoond vanuit het perspectief van assistent-coach Ek (Papangkorn Lerkchaleampote): een jonge Birmaan zonder Thaise verblijfsvergunning – die krijgt hij overigens nadien wel – die het vertrouwen van zijn jongens moet zien te winnen wanneer ze in de grot stranden.
Thai Cave Rescue
Maar eerst tonen de makers de opmaat naar de ellende. Alle voetballertjes worden nauwgezet geïntroduceerd. Daarnaast is Thai Cave Rescue ook een dwarsdoorsnede van de gebeurtenissen van toen en dus haakt het verhaal ook in op perikelen bij het Thaise KNMI (daar wil de baas, ondanks aandringen van een lucide medewerkerster die de storm ziet aankomen, geen weeralarm instellen) en de lokale politiek (een hoge pief wordt ineens overgeplaatst, wat niet erg handig is in roerige tijden).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Thai Cave Rescue
Thai Cave Rescue draait dus om de Thai en de voertaal is Thais; op zich is dat een goede zet. Het enige grote manco is dat de makers wel erg vaak hun uitvlucht zoeken in sentimentele slow-motion en bombastische muziek, terwijl veel scènes dat pompeuze helemaal niet nodig hebben.
Thai Cave Rescue S01, vanaf 22 september 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!