Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Tell Me Who I Am: historische zoektocht naar identiteit

  •  
10-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Tell Me Who I Am
De productie oogt prachtig, maar in plottechnisch opzicht lijkt overdaad te schaden.
Foto credits: Telefonica Audiovisual Digital SLU
Het was een ambitieus project om het epische boek van schrijfster Julia Navarro, dat globaal de hele geschiedenis van de 20e eeuw beslaat, te verfilmen. De productie oogt prachtig, maar in plottechnisch opzicht lijkt overdaad te schaden.
De Spaanse burgeroorlog, de nazi-bezetting van Europa, het schrikbewind van Stalin, de Koude Oorlog en de val van het IJzeren Gordijn: de makers van de negendelige Spaanse miniserie Tell Me Who I Am slaan geen mijlpaal in de recente geschiedenis over in hun lijvige epische vertelling. Het verhaal concentreert zich op Amelia Garayoa (Irene Escolar), een jonge Madrileense socialite die in de jaren dertig wordt gedwongen te trouwen om de financiële problemen van haar familie op te lossen.
Tell Me Who I Am
Haar hart klopt echter harder voor een Frans-Russische communist, die haar leert dat het beter is te vechten voor je idealen. De keuze haar gezin en haar pasgeboren baby te verlaten brengt haar in Buenos Aires, waar ze belandt in een gecompliceerd spionageweb van intriges en politieke belangen.
Tell Me Who I Am
Het draaien van het ronduit ambitieuze project nam acht maanden in beslag. Er werd gefilmd op meer dan driehonderd locaties in negen landen; in totaal werkten er meer dan drieduizend acteurs en figuranten mee aan het project. Deze grootse aanpak betaalt zich absoluut uit in de beelden: kosten noch moeite zijn gespaard om de tijden van weleer te reconstrueren.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Tell Me Who I Am
Inhoudelijk vergt Tell Me Who I Am meer energie om mee te leven met de activistische Amelia. Als een Forrest Gump hopt ze door de geschiedenis van de twintigste eeuw, terwijl ze haar eigen leven wegcijfert voor de hulp aan anderen. Het maakt Amelia een nobel personage, maar deze aanpak voelt op den duur ook wat gekunsteld. Julia Navarro wilde met haar roman eer betuigen aan de gewone vrouwen die op bijzondere momenten een cruciale rol speelden in de wereldgeschiedenis. Dat voorrecht brengt Amelia in verwarring, want zij wil zich niet in een hokje laten duwen. Is ze een spion? Een moeder? Een heldin?
Tell Me Who I Am
Hoofdrolspeelster Escolar weet overtuigend een heldin van vlees en bloed te creëren. Op de prangende vraag uit de titel zijn meerdere antwoorden mogelijk. Maar het vergt wel veel geduld en energie van de kijker om de zoektocht naar het antwoord tot de laatste minuut te blijven volgen. Tell Me Who I Am intrigeert, boeit en betovert. Maar het is tegelijkertijd ook een lange zit, met net te veel personages en te weinig focus - nadelen die er vermoedelijk voor zorgen dat sommige kijkers al voor het slot zullen afhaken.
Tell Me Who I Am, vanaf 11 juni 2021 wekelijks op NPO 2 en NPO Start en tevens al in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!